Za TRI EVRA dnevno 2021. vozom kroz celu Austriju

Tanjug

utorak, 09. 06. 2020. u 23:20

За ТРИ ЕВРА дневно 2021. возом кроз целу Аустрију

Depositphotos

Austrijska vlada uvešće iduće godine godišnju kartu od tri evra dnevno za ceo javni prevoz
Austrijska vlada uvešće iduće godine godišnju kartu od tri evra dnevno za ceo javni prevoz, a to uključuje i železnicu u zemlji, najavila je ministarka infrastrukture Leonore Gevesler.


Ona je rekla da je obezbeđena potrebna dotacija u visini od 240 miliona evra.


Vlada je, koalicionim sporazumom, predvidela godišnju kartu od jednog evra dnevno za korišćenje javnog prevoza u jednoj pokrajini, za dva evra u dve i za tri evra dnevno u celoj zemlji.


U Beču već godinama, na osnovu odluke gradske i pokrajinske vlade, postoji godišnja karta koja košta jedan evro dnevno za korišćenje gradskog prevoza.Pročitajte još: Određena pravila za otvaranje restorana: Austrija relaksira mere


Prema odluci vlade godišnja karta za celu zemlju koštaće tačno 1.095 evra, što je masivno pojeftinjenje u odnosu na aktuelnu cenu, jer samo godišnja karta Austrijske železnice OeBB košta za celu Austriju za drugi razred skoro duplo, to jest 1.944 evra.


Istovremeno Gevesler je najavila i jasno povećanje noćnih vozova, zbog čega će OeBB za 500 miliona evra kupiti nove vozove.

Vlada želi noćne vozove na svim linijama u zemlji od 2024.godine, i subvencionisaće ih sa 10 miliona evra godišnje.


Ove mere se donose istovremeno kada je odlučeno da se ukinu letovi na kraćim linijama, koje su kraće od 350 kilometara, a prva "žrtva" te odluke je let iz Beča za Salcburg, liniju koju će sada preuzeti železnica.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije