Počinje testiranje nove terapije za koronu: Interleukin 7 - nova nada za lečenje COVID-19?

Tanjug

ponedeljak, 25. 05. 2020. u 12:45

Почиње тестирање нове терапије за корону: Интерлеукин 7 - нова нада за лечење ЦОВИД-19?

Foto Depositphotos

Britanski naučnici počeće da testiraju protein interleukin 7 kao novu terapiju u lečenju COVID-19, preneo je BBC
Britanski naučnici počeće da testiraju protein interleukin 7 kao novu terapiju u lečenju COVID-19, preneo je BBC.


Naučnici u Velikoj Britaniji otkrili su da osobe zaražene korona virusom imaju mali broj ćelija imunog sistema koje se zovu T-čelije ili T-limfociti. Analiza krvi 60 pacijenata obolelih od COVID-19 pokazala je značajan pad broja T-ćelija. Ovakvi rezultati iznenadili su naučnike jer ove ćelije imaju zaštitnu i odbrambenu ulogu, ali je korona virus smanjio njihov broj.


U mikrolitru kapljice krvi zdrave osobe prošečno ima između 2000 i 4000 T-ćelija, dok je kod pacijenata zaraženih COVID-19 koji su bili obuhvaćehni istraživanjem ovih ćelija bilo izmedu 200 i 1200.


U novom kliničkom ispitivanju tim naučnika sa Instituta Fransis Krik, Kings Koledža London i iz bolnice Gajs end Sent Tomas ispitaće efikasnost interleukina 7, proteina koji povećava broj T-ćelija i koji može pomoći u borbi protiv korona virusa. Protein će biti davan pacijentima sa niskim brojem limfocita koji su na odeljenju intenzivne nege proveli više od tri dana.


Naučnici tvrde da bi ova proučavanja mogla da dovedu do formulisanja testa za utvrđivanje broja T-ćelija u krvi koji bi omogućio da se predvidi razvoj težih oblika COVID-19.


Manu Šankar-Hari iz bolnice Gajs end Sent Tomas rekao je da oko 70 odsto pacijenata obolelih od COVID-19 koji se prime na odeljenja intenzivne nege ima između 400 i 800 limfocita po mikrolitru krvi, te da taj broj počinje da raste čim počnu da se oporavljaju.


Interleukin 7 je već testiran na manjoj grupi pacijenata sa sepsom, kada se pokazalo da ovaj protein podstiče stvaranje T-ćelija.