Guverner pogranične turske provincije Hataj rekao je da su u vazdušnim napadima u sirijskom gradu Idlibu poginula 22 turska vojnika. Visoki turski zvaničnik kaže da je Ankara odlučila da pusti izbeglice iz Sirije da krenu ka Evropi.

Rahmi Dogan, guverner Hataja, rekao je da su turski vojnici stradali u vazdušnim napadima snaga Bašara el Asada.

Pročitajte još: Nove turske žrtve u Siriji: Poginulo devet vojnika u napadu Asadove avijacije

Dogan je dodao da je nekoliko teško ranjenih vojnika odvedeno u bolnicu.

Rojters prenosi da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sazvao hitan sastanak bezbednosnih službi.

Erdogan je ranije danas rekoa da se situacija u Siriji kreće u pozitivnom smeru za Tursku i da Turska i Rusija u međuvremenu nastavljaju pregovore.

Kanal Rusija 24 u izveštaju iz Idliba izvestila je da su turski specijalci napadom iz ručnih raketnih lansera pokušali da obore ruske i sirijske vojne avione iznad Idliba, gotovo istovremeno kada su pobunjenički i turski izvori objavili da su pobunjenici koje podržava Turska, zauzeli grad Najrab u provinciji Idlib.

U izveštaju se tvrdi da ruski i sirijski avioni bez prestanka zaustavljaju napad za napadom pobunjenika i ističe da je let iznad Idliba veoma opasan, jer turski specijalci aktivno koriste ručne protivvazdušne raketne sisteme.

Rusko ministarstvo odbrane optužilo je Tursku da nastavlja da podržava nezakonite formacije u idlibskoj zoni deeskalcije uz pomoć artiljerije i udarne bespilotne avijacije.

U međuvremenu, visoki turski zvaničnik rekao je da je Ankara odlučila da pusti izbeglice iz Sirije da krenu ka Evropi.

"Turska više neće zadržavati sirisjke izbeglice da stignu do Evrope kopnom ili morem", naveo je taj zvaničnik.

Kako je naglasio, turskoj policiji, obalskoj straži i graničarima naređeno je da odstupe.

Nekoliko miliona sirijskih izbeglica nalazi se u kampovima u Turskoj.

(rts.rs)

SIRIJSKA OPOZICIJA ZAUZELA STRATEŠKI VAŽAN GRAD SARAKEB

Sirijski opozicioni borci, uz podršku Turske, ponovo su zauzeli strateški važan grad na severozapadu Sirije, Sarakeb.

Na taj način su uspeli da preseku ključni autoput M5 koji povezuje grad Alep na severu s prestonicom Damaskom, samo nekoliko dana pošto ga je sirijska vlada otvorila, prvi put od 2012, javio je AP.

Uprkos gubitku Sarakeba, snage predsednika Bašara al Asada zabeležile su velike uspehe na jugu zemlje. Asad sada kontroliše gotovo čitav južni deo provincije Idlib, nakon što je danas zauzeo više od 20 sela, javili su državni mediji.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da su opozicioni borci zauzeli Sarakeb posle intenzivnog bombardovanja od strane turskih trupa.