Zapisi iz Pariza: Revija jangtajmera - od maseratija 3500 i mustanga, do plavog fiće koji je stigao iz Prokuplja

Goran ČVOROVIĆ

23. 02. 2020. u 15:30

Mlađa braća i sestre oldtajmera, odazvali se na godišnjicu mature pod krovom hale na pariskom sajmu

Записи из Париза: Ревија јангтајмера - од масератија 3500 и мустанга, до плавог фиће који је стигао из Прокупља

U MODI su jangtajmeri. To ti je ono kad ne ostariš dovoljno, ali si opet mator.

Mlađa braća i sestre oldtajmera, odazvali se na godišnjicu mature pod krovom hale na pariskom sajmu. To je ono godište koje još nije u potpunosti ušlo u istoriju, a izbeglo je otpad, u svečanim odelima, na povratku u lepša vremena.

Neboplavi "pežo 404", bakelitni točak volana, tanjiri na felnama. Lepe sedamdesete. Još je pristupačan kolekcionarima srednjeg staleža. U kabriolet verziju ulazi se sa precizno ispeglanom uspravnom crtom na pantalonama. Naočari a la Alen Delon. Pored mlađeg vas, još mlađa dama, koja i danas uspešno krije godine, a nestašne lokne kroti pod "šanelovom" maramom.

Uglancani "sitroen GS". Hidraulično vešanje. Moderna vremena. Ranije su se u njemu vozile dekice, danas ga kibicuje mlađi svet. Puni tačno pedeset godina. Neki njegovi ljudski vršnjaci tek se žene prvi put.

Godine Pompidua i petrolejskog šoka. Još se nije štedelo na životu.

Prvi iz porodice namenjen širokom drumu, "maserati 3500". Karoserija od aluminijuma, šest cilindara, kožna sedišta. Tonuo je u njih kao u najmekše fotelje Entoni Kvin. Danas se gleda neki drugi film.

Dva "mustanga" DŽonija Holideja. Jedan plavo-beli, drugi u ogledalu, belo-plavi. Za parni i neparni dan.

Zulufi. Bitlsi. Mini suknje. Špicaste grudi, kačketi.

Narandžasta, boja energije.

Pored njih stoje ljudi srednjih generacija, sa urednom, ali sivom bradicom. Mogli bi biti postariji mladići, da im nije unuka.

Reli u Monte Karlu. Opet bije mladićka krv. Uz bankinu, obični balvani na džakovima peska. Pa ipak, svet se, u to vreme, osećao sigurnijim.

Kao ona krv što bije, crveni "ferari P4". Lep i moćan. Proizvedena su samo tri komada. Pokupila su, u staroj dobroj "ferki", sve što se moglo na trkama 1967. Na vratima dobitnički broj 6.

Dečji električni automobil Salvatorea Bugatija, model "beba 52", najstariji od svih. Svet naopačke. Mlado je sve što je staro. I za staro, ne bi dali mlado.

Vidoviti klinci iz doba jangtajmera u najdubljoj mašti današnje futurističke modele zamišljali su sa farovima u obliku lavovskih zuba, uz trodimenzionalne projekcije brizna na vetrobranima, parkiranje bez navođenja i na hibridni pogon. Kakve sve samo ludorije deci neće pasti na pamet!

"Mercedes 200." Suva elegancija. Bez suvišnih reči. Onda kad je čovek cenio samoga sebe. Kontakt, i počne da prede.

Doterane "četvorke" iz afričkih relija. Kugarke na četiri točka love piletinu sa svežom dozvolom.

Do srži ogoljen "sitroen mehari", kao bikini na mladom ženskom telu, iz koga još vitla peščani trag s mediteranskih plaža. Bez nepotrebnih dugmića, pojasa i stega. Tu negde, iz zasede, na nedozvoljenu golotinju, sigurno motre žandarmi iz Sen Tropea.

I napolju, van ovog natkrivenog sretišta vremešnih momaka, samo jedan, nagizdan, plavetni fića, zalutao iz Prokuplja, uživa na slobodi, dve hiljade kilometara daleko od kuće, parkiran u aveniji Roze de Lone. Mladić, putuje kad i gde god hoće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije