Lekari specijalisti po želji na poslu i do 70 godina

Novosti Online - Milica Ostojić

22. 01. 2020. u 23:20

Лекари специјалисти по жељи на послу и до 70 година

Depositphotos

Mogućnost da na dobrovoljnoj bazi na poslu ostanu lekari stručnjaci do sedamdesete godine života ili do četrdesete godine radnog staža, samo su neke od novopotpisanih odredbi između italijanske Vlade i Regiona

Rim – Specijalno za "Novosti"


Više novca za zdravstvo, više stipendija za specijalizacije lekara u raznim oblastima, mogućnost da posle tri godine specilalizacije, ako traje pet, mogu da počnu rad u bolničkim strukturama, ali i mogućnost da na dobrovoljnoj bazi na poslu ostanu lekari stručnjaci u raznim oblastima do sedamdesete godine života ili do četrdesete godine radnog staža, samo su neke od novopotpisanih odredbi između italijanske Vlade i Regiona.


To je rezultat potpisanog „Pakta za Zdravlja 2019-2021“ u cilju urgentne odbrane prava građana na zdravstvenu zaštitu, a zbog alarmantnog stanja nedostatka lekara i sveukupnog zdravstvenog osoblja. A razlozi su dvojaki: odlazak u penziju velikog broja kako lekara opšte prakse tako i specijalista a malog broja prijema novih.


Vlada je odlučila jer je statistika u toj oblasti istinski poražavajuća da otvori novu sezonu u prijemima lekara na raznim nivoima, investicijama u zdrvastvu, boljim uslugama u cilju socijalne pravde, ali je za to potrebno više godina.


Sada se situacija iskazuje brojkama koje će za pet godina biti još dramatičnije: otići će u penziju veliki broj lekara a neće biti dovoljno novoprimljenih pa će nedostajati u Italiji 45.000 lekara opšte prakse i specijalista, a za 10 godina ako se ništa ne preduzme jer će otići u penziju 33.400 lekara opšte prakse i 47.300 bolničkih lekara, nedostajaće preko 80000 lekara. Među njima samo pedijatara koji će otići u penziju je 6000 a planirano je 2900 novih prijema, internista 4120 a novih 2280, hirurga 3620 a novoprimljenih 2710, kardiloga 2900 a novih 2480...


Ovakva slika istinski zabrinjava, stiglo se do predznaka urgentno i Italija je tako stigla do odluke „generacijskog poziva“, s jedne strane mladi lekari iako još specijalizanti mogu da započnu bolničko iskustvo, rame uz rame sa onim lekarima velikog iskutsva koji su raspoloženi da na dobrovoljnoj bazi i nakon sticanja uslova za penziju da ostanu na poslu do 40 godina radnog staža ili 70 godina života. Sadašnje procene su da je spremno na takav čin oko 10000 lekara specijalista.


Specijalizanti koji započinju praksu sticaće iskustva sa najelitnijim lekarima i dugog iskustva, u raznim oblastima posebno onim u oblasti hirurgije, a lekari koji ostaju dobrovoljno izražavaju zadovoljstvo da će obučiti mlade lekare sa obrazloženjem : „Sutra će meni možda biti neophodan mladi stručnjak da me operiše, a takav dobro pripremljen moja je sigurnost“.


Pročitajte još: Italija na kolenima zbog nevremena


Osim dosadašnjeg neadekvatnog ulaganja u obrazovanje kadrova, adekvatnih plata za lekare, novca za istraživanje , lakšeg načina da se započne specijalizacija, nedostatka stipendija za mlade stručnjake kao i garancija za budućnost došlo se do poražavajuće statistike, u 10 proteklih godina Italiju je napustilo više od 10000 lekara, a samo 2019. oko 1500. Odlaze u Švajcarsku, Nemačku, Veliku Britaniju ali i u Belgiju i Francusku.


U Italiji ima oko 19.000 lekara stranaca od kojih 65 posto nema italijansko državljanstvo ili neke od zemalja članica EU i njih 25 posto napušta Italiju ili se vraća u zemlju porekla ili ide u neku treću zemlju. Razočarani su situacijom u Italiji: male plate, male mogućnosti za profesionalno usavršavanje. Za „popunjavanje rupa“ u ogromnim prazninama u zdrvastvu ide se u lov na lekare iz zemalja Istočne Evrope.


Očekuije se da će novopotpisani Pakt za pravo na bolju zdravstvenu zaštitu doneti rezultate ali je sve na dugom štapu, pa procene za budućnost i dalje su obojene crnim, 2026. godine nedostajaće 10000 lekara, 70000 bolničara, 3000 fizioterapeuta. A gledajući evropsku statistiku, među zemljama EU od sveukupnog broja lekara koji napuštaju svoju zemlju više od polovine su Italijani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

ivan

23.01.2020. 00:59

Nije to po zelji,vec po potrebi!Istina je da nema ko da leci ljude u Srbiji.