PARIZ

OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“


FRANCUZI nastavljaju da prkose vladi, i pored ustupaka koje je ona učinila u vezi s penzijskom reformom. U četvrtaksu, 43 dana od početka protesta, održane šesti po redu ulični protesti širom zemlje.


Novo masovno okupljanje zakazano je za sledeću sedmicu, 24. januar, kada će na zasedanju Saveta ministara biti razmatran predlog zakona koji u tekstu još sadrži beline. U međuvremenu, i dalje traje svakodnevna obustava rada dela zaposlenih na železnici i u pariskom metrou, što znatno otežava saobraćaj. U četvrtakje štrajkovalo 30 odsto mašinovođa.


Vlast je ustuknula i privremeno uklonila pomeranje starosne granice za punu penziju na 64 godine, ali štrajkači misle da će ona kasnije biti vraćena dekretom. Šire, ovaj protest je ujedno i borba za socijalnu pravdu i narodsku demokratiju. Zato protestanti traže potpuno povlačenje predloga zakona.


U četvrtakje na ulice ponovo izašlo stotine hiljada ljudi. U nekim gradovima, kao što je Marselj, bilo ih je čak i više nego proteklog utorka, iako je u međuvremenu predlog zakona izmenjen prema njihovim zahtevima. U ovom gradu železničarima su se pridružili i advokati, lučki radnici, nastavnici...


U Parizu, koloni su se priključile "dodatne snage", kao što su medicinski radnici, vatrogasci, električari, vozači autobusa... Zajedno su štrajkovali penzioneri i studenti.


Protesti su održani i u Nantu, Tuluzu, a u Amijenu, gradu s komunističkom tradicijom, na čelu kolone bio je vođa krajnjih levičara Žan Lik Melenašon. U govoru koji je prethodno održao okupljenoj masi, izjavio je da je predložena reforma liberalna halucinacija.


PROČITAJTE JOŠ: Usvojen Putinov predlog: Mihail Mišustin novi premijer Rusije


Zanimljivo je da su uglavnom sve parole bile upućene predsedniku Makronu a ne premijeru Filipu.


Čak 56 odsto Francuza i dalje smatra da je reforma nepravedna, a 43 odsto podržava štrajkače, i pored svakodnevnih problema u prevozu. Neki protestanti posle mesec i po odustaju, jer zbog štrajka ne primaju plate. U solidarnoj kasi za one koji su ostali bez primanja sakupljeno je više od tri miliona evra.


NEDOSTAJE 12,5 MILIJARDI EVRA


Vlast kaže da je potrebno do 2027. godine pronaći 12,5 milijardi evra, koliko nedostaje. Očekuje da se ovaj problem reši u sledeća tri meseca tokom razgovora između vlade i sindikalaca.