Kineski izvoz i uvoz u decembru potukao prognoze ekonomistA

Tanjug

utorak, 14. 01. 2020. u 22:54

Кинески извоз и увоз у децембру потукао прогнозе економистА

AP Photo/Steve Helber

Kineski izvoz i uvoz, denominovan u dolarima, zabeležio je u decembru 2019. godine rast i nadmašio prognoze ekonomista

Kineski izvoz i uvoz, denominovan u dolarima, zabeležio je u decembru 2019. godine rast i nadmašio prognoze ekonomista, izvestio je Rojters pozivajući se na podatke kineske Opšte uprave carina.

Izvoz je u decembru, u dolarskom iznosu, porastao za 7,6 odsto nakon novembarskog pada od 1,3 procenta. Uvoz je, s druge strane, skočio za 16,3 posto u odnosu na isti mesec godinu ranije.

Ekonomisti koje je anketirao Rojters očekivali su porast izvoza u dolarima od 3,2 procenta, a uvoza za 9,6 odsto.

Decembarski spoljnotrgovinski deficit Kine iznosio je 46,79 milijardi dolara naspram očekivanih 48 milijardi dolara.

Bolji spoljnotrgovinski pokazatelji od očekivanih su "više rezultat baznog i cenovnog faktora nego tekućeg jačanja", ocenjuju DŽulijan Evans-Pričard i Martin Razmusen, ekonomisti iz Kepital Ekonomiksa, aludirajući na veće uvozne cene.

Kineski trgovinski suficit sa Sjedinjenim Državama je u decembru iznosio 23,18 milijardi dolara, spustivši se blago sa novembarskog nivoa od 24,6 milijardi dolara.

Tokom cele prošle godine, Kina je u robnoj razmeni sa SAD-om, prema računici Rojtersa, ostvarila suficit od 295,8 milijardi dolara, što je pad u odnosu na 323,33 milijarde dolara zabeleženih 2018. godine.

Carina je saopštila da je ukupna trgovina Kine sa Sjedinjenim Državama pala za 14,6 procenata prošle godine, pri čemu je izvoz opao za 12,5 a uvoz za 20,9 odsto. Očekuje se da će trgovinski predstavnici SAD-a i Kine sutra zaključiti intenzivne bilateralne pregovore potpisivanjem "prve faze" trgovinskog sporazuma.

Američko Ministarstvo finansija je saopštilo juče da je uklonilo Kinu sa liste zemalja koje se smatraju valutnim manipulatorima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije