Američki ministar odbrane Mark Esper izjavio je za Si-En-EN da Sjedinjene Američke Države žele da smanje trenutne tenzije sa Iranom, ali da je zemlja spremna da završi svaki rat koji bi mogao započeti.

Pročitajte jš - Stravični prizori posle stampeda u Iranu: Mrtvi leže na tlu, cipele žrtava prekrile ulicu, dok crni bilans raste (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

"Ne želimo da započnemo rat sa Iranom, ali spremni smo da ga završimo", rekao je Pompeo, preneo je Rojters.

"Ono što bismo voleli da vidimo je deeskazacija situacije", istakao je on.

Pročitajte još - Poleteli američki bombarderi: SAD prebacuju strateške snage za obračun sa Iranom (VIDEO)Mark Esper AP Photo Alex Brandon
Pomepo: Sulejmani planirao da ubije mnogo Amerikanaca

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da bi napadi koje je planirao iranski vojni komandant Kasim Sulejmani, koji je ubijen u američkom bespilotnom napadu prošle sedmice, "potencijalno doveli do smrti mnogo Amerikanaca".

"Da li se u prošlosti dešavalo nešto što bi ukazivalo na to da je ovakav gospodin, ovaj diplomata velikog reda - Kasim Sulejmani - otputovao u Bagdad radi ideje o vođenju mirovne misije?" zapitao se Pompeo i istakao: "Znamo da to nije istina", preneo je Rojters.

Pročitajte još - “Budite strpljivi da vidite AMERIČKE LEŠEVE”: Iran sprema osvetu, jedna SLABA TAČKA treba posebno da brine SAD

Pompeo, takođe, smatra Sulejmanija odgovornim za napad izveden 27. decembra u Iraku u kojem je ubijen jedan Amerikanac.

Majk Pompeo Foto Tanjug/ AP

"On je nastavio terorističku kampanju u regionu. Mi znamo šta se desilo ... u decembru, što je na kraju dovelo do smrti Amerikanca. Dakle, ako tražite vezu, treba da gledate šire u odnosu na dane koji su doveli do napada na Sulejmanija", rekao je Pompeo.