Tramp napao “svetske tirane” na godišnjicu rušenja Berlinskog zida

Beta

09. 11. 2019. u 19:54

Трамп напао “светске тиране” на годишњицу рушења Берлинског зида

Donald Tramp Foto: Tanjug/AP Andrew-Harnik

Američki predsednik rekao da režimi u svetu nastavljaju da koriste totalitarističke taktike ugnjetavanja
Američki predsednik Donald Tramp odao je danas priznanje Nemačkoj navodeći da ona jedna od "najvrednijih saveznica" SAD.

"Hladni rat je odavno završen, ali tiranski režimi u svetu nastavljaju da koriste totalitarističke taktike ugnjetavanja sovjetskog tipa, a to baca trajnu senku na istoriju", piše u saopštenju Bele kuće povodom 30 godina od rušenja Berlinskog zida, što se navršilo danas.

Pročitajte još: Asad otkriva duple standarde: EU se plaši izbeglica dok podržava hiljade terorista u Siriji

Tramp je dodao da će SAD nastaviti da sarađuju s Nemačkom da bi "plamen slobode goreo kao plamen nade i mogućnosti za ceo svet".

Odnosi Vašingtona i Berlina su zahladneli od dolaska Trampa na vlasti.

Američki predsednik redovno kritikuje nemačku kancelarku Angelu Merkel zbog njene politike prijema migranata, a Nemačku što ;kao članica NATO-a ne ispunjava svoje finansijske obaveze.

Rušenjem Berlinskog zida 9. novembra 1989. pala je "Gvozdena zavesa" koja je delila Evropu od Drugog svetskog rata na socijalistički istok i kapitalistički zapad. Sledeće godine se ujedinila Nemačka koju su savezničke sile, pobednice Drugog svetskog rata, posle pada nacista bile podelile i stavile pod svoju kontrolu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

RUSENJE BERLINSKOG ZIDA SE MOZE PROTUMACIT I KAO ZAKASNELA POBEDA NACIZMA

09.11.2019. 21:16

NAKON RUSENJA ZIDA KRENULI SU RATOVI, i doslo je do ozivljavanja nacizma i ustasluka, ama bas kao i kod Hotlera i Pavelica, a nije ni cudo ko je prvi priznao NDH i prvu i drugu (danasnju) Bolje je bilo i 100 godina hladnog rata, nego ovo sto se desilo u poslednjih 30 godina, posebno sta se desilo srpskom narodu, koji je po treci put u 20. veku bio zrtva nacisticko-fasistickih i ustaskih hordi.

vladimir

11.11.2019. 00:29

Trampe, vaše SIMBOLIČNO učešće u II. svetskom ratu je bolna američka istina, sa kojom se "borite" /možda/ , kao nabedjena svetska sila, decenijama! Nema potrebe, jer svako zna svoje učešće i doprinos u pobedi nad nemačkim nacizmom, a zna i to da ste preuzeli "barjak" TREĆEG RAJHA, i da od završetka rata /1945/ permanentno gušite planetarne slobode! Znači, TIRANIN si ti, tvoja država, i da nije vas /amerike/, CEO svet bi živeo u slobodi i blagostanju!