Pravoslavlje pred raskolom: Ruska crkva prekinula dijalog sa grčkom

Branko Vlahović

03. 11. 2019. u 20:38

Православље пред расколом: Руска црква прекинула дијалог са грчком

Foto RIA Ruski patrijarh Kiril

Ruska pravoslavna crkva prekinula ekumenski dijalog sa atinskim i svegrčkim episkopom Jeronimom
MOSKVA
OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

POSLE prestanka kontakata sa Carigradskom patrijaršijom, Ruska pravoslavna crkva je odlučila da obustavi ekumenski dijalog sa arhiepiskopom atinskim i sve grčke Jeronimom Drugim. Ruski patrijarh Kiril tokom službe neće pomenuti ime arhiepiskopa atinskog, a razlog je što se grčka crkva pridružila odluci carigradskog patrijarha Vartolomeja i priznala ukrajinsku raskolničku pravoslavnu crkvu. To je potvrdio mitropolit volokolamski Ilarion koji je zadužen za spoljne odnose.

Pročitajte još: Novi raskol na pomolu: “Pravoslavni papa” iz Istanbula želi da zagospodari i srpskom crkvom

Interesantno je da će Moskovska patrijaršija nastaviti kontakte sa sveštenicima u Grčkoj koji nisu priznali novonastalu Ukrajinsku pravoslavnu crkvu. Očigledno je da je na Grčku pravoslavnu crkvu, kao i prethodno na Carigradsku patrijaršiju, vršen moćan pritisak iz Vašingtona, pa je promenjen stav o ukrajinskim raskolnicima. Dugo vremena Carigradska patrijaršija, kao i Grčka pravoslavna crkva, bili su protiv samozvanaca i raskolnika u Ukrajini koji su se posle dobijanja tomosa, odnosno dokumenta o autokefalnosti posvađali.

Upravo zbog toga je čudna odluka Sabora Grčke pravoslavne crkve koji je 12. oktobra priznao pravo carigradskom patrijarhu Vartolomeju da odobrava autokefalnost. Sabor je arhiepiskopu atinskom i cele Grčke Jeronimu dao pravo da "nastavi da se bavi pitanjem priznavanja crkve Ukrajine".

Nema sumnje da će se poremetiti odnosi među pravoslavnim crkvama u svetu. Lako je prepoznatljiva želja carigradskog patrijarha Vartolomeja da postane "istočni papa", čemu se protive mnoge crkve, smatrajući Vartolomeja samo "prvim među jednakima". To znači da se sve značajne odluke u pravoslavnom svetu, među kojima je i dodela autokefalnosti, mogu donositi jedino kolektivno na saboru pravoslavnih crkava, a ne da to bude privilegija patrijarha Vartolomeja.

"Ruski egzarhat" osnovan je 1921. godine, kada je privremena uprava ruskih crkava u Zapadnoj Evropi poverena arhiepiskopu Evlogiju. Takvu odluku doneo je tadašnji patrijarh moskovski i cele Rusije Tihon, Sveti sinod i Vrhovni savet crkve.
Zbog istorijskih okolnosti 1931. godine, parohije na čelu sa mitropolitom Evlogijem privremeno su predate u nadležnosti Carigradske patrijaršije u svojstvu egzarhata, pri čemu je mitropolit naglašavao da je "to samo privremeni prekid zvaničnih administrativnih odnosa" dok se ne "uspostavi opštepriznata centralna crkvena vlast i normalni uslovi života Ruske pravoslavne crkve".

U novembru 2018. Carigradski sinod odlučio je da raspusti tu arhiepiskopiju. U septembru 2019. godine u Parizu je održan sastanak sveštenstva arhiepiskopije na kojem je, kako je saopštila Ruska pravoslavna crkva, velika većina sveštenstva prihvatila da se pripoje Ruskoj pravoslavnoj crkvi. Sinod Ruske pravoslavne crkve je 14. septembra odlučio da pod jurisdikciju Moskovske patrijaršije prihvati arhiepiskopa Jovana, zajedno sa njegovim parohijama.

JAČANjE NA ZAPADU EVROPE

RUSKA pravoslavna crkva ujedinila je snage na Zapadu. Moskovski patrijarh Kiril je predao poglavaru arhiepiskopije parohija u Zapadnoj Evropi koji poštuju rusku tradiciju sinodalnu povelju o obnovi jedinstva te arhiepiskopije sa Ruskom pravoslavnom crkvom. Ta povelja je arhiepiskopu Jovanu predata u moskovskom hramu Hrista spasitelja. Posle svečanog čina ta arhiepiskopija postaje deo Moskovske patrijaršije.

SAZNALI IZ MEDIJA

MITROPOLIT Ilarion zadužen za spoljne odnose u RPC tvrdi da su u Moskvi o odluci Grčke pravoslavne crkve da prizna ukrajinske raskolnike saznali iz sredstava informisanja. Mnogi grčki arhijereji koji su bili protiv priznavanja raskolničke crkve nisu mogli da se izjasne.


Hram Hrista Spasitelja u Moskvi
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Један из Братства

03.11.2019. 21:22

Грчка црква и јесте скоро па католичка. Но сви они саде тикве са ђаволом па сад кад је почела наплата креће и расплет. Ми треба да се држимо нашег светосавља уз активно помирење са исконском србском православном вером из старих времена када смо били сила на овом свету.

Stefan

03.11.2019. 22:37

Upravo ono sto ste i sto cinite muslimanima Srbije sad se vama vraca ,mislim na pravoslavlje.Imate beogradskog muftiju a takodjer i sandzackog .Prvi je u sluzbi vlasti u Beogradu a drugi u sluzbi bosnjackog naroda .I koji je po vama ispravan .Naravno , za vas, onaj koji sluzi vlastima .E pa to se isto sada vama razbija od nos , i sa Grckom i sa Ukrajinom .Crna Gora ima svoju autokefalnost a vjerovatno ce i ostali ici tim putem.Zlo raditi a dobru se nadat -ne moze biti.

ranko75

04.11.2019. 00:44

@Stefan - Tvoje reci "ono sto ste i sto cinite muslimanima Srbije sad se vama vraca " govori o tome da ti nisi nas nego neprijatelj/ Sram te bilo Stefane da si protiv srba. Znaci ti si konvertirao i boris se protiv svojih, ako si citao Tarasa Buljbu, ti si Andrij, a mi i rusi smo Taras i Ostap. Seti se sta se je dogodilo sa Andrijem, koji je izdao svoje zbog poljakinje u koju se je zaljubio. To je i vasa sudbina.

ranko75

04.11.2019. 00:51

@Stefan - O kakvoj ti autokefalnosti Crne Gore govoris? Da li ti imalo razumes kanone pravoslavlja? Ne moze da bude da je drzava= crkva. Crna gora je kanonska teritorija SPC i makar da ti precrknes od muike ona nece dobiti nikakvu autokefalnost, pogotovo sto za patrijarha pretenduje onaj koga je licno vaseljenski patrijarh rascinio. Ja znam da ti zelis sve najgore Srbiji, ako ne mozes da podneses da se Srbiji nece dogoditi to sto joj zelis mozes da izvrsis samoubistvo sto zelim svima neprijateljima

Ljube

04.11.2019. 00:34

Najvece i najopasnije ZLO -ZVER je Vatikan ,sve od njega polazi i sve vere rastura ,od samih katolika , protestanata , muslimana , leglo crnila i smrti za ovu planetu .

Nebojsa

04.11.2019. 20:52

Ovo danas nije pravoslavlje, vec judeo hriscanstvo, nametnuta vera po meri Jerusalima i Vatikana!