Američki predsednik Donald Tramp branio je svoju odluku o povlačenju američkih trupa sa severoistoka Sirije, nazvavši je "strateški brilijantnom" i umanjio značaj saveza sa tamošnjim Kurdima, koji, kako je rekao, "nisu anđeli".


"To nije naš problem", rekao je Tramp u trenutku kada se potpredsednik Majk Pens i državni sekretar majk Pompeo spremaju da u Ankari pregovaraju o primirju, kako bi se izbegla humanitarna kriza na granici Sirije i Turske, prenosi USA tudej.


Tramp je u izjavama tokom celog dana odbaciovao rastuće kritike, kako od Kongresa, tako i od saveznika, i dovodio u pitanje Kurde koji su se zajedno sa američkim trupama borili protiv takozvane Islamske države.


Američki predsednik je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa italijanskim kolegom Serđom Matarelom pozdravio ulazak ruskih trupa u delove Sirije koje su ranije držale američke jedinice za specijalne operacije.


"Iskreno, ako Rusija hoće da pomogne Kurdima, to je dobra stvar", rekao je Tramp.


USA tudej podseća da je Tramp prošle nedelje pokušao da umanji značaj američko-kurdskog saveza rekavši da Kurdi nisu pomogli saveznicima tokom Drugog svetskog rata.


Pročitajte još: Erdogan ide u Moskvu, neće da razgovara sa Pompeom


Tramp je rekao da deo kurdskog naroda, pripadnici Radničke partije Kurdistana koja se bori za nezavisnu državu, predstavlja "veću terorističku pretnju" nego Islamska država.


SAD, kao i Turska, smatraju tu organizaciju za terorističku, a američke trupe su se udružile š onim što Ankara opisuje kao otpadak te grupe, Jedinicama narodne zaštite, kako bi se borile sa ID u Siriji, navodi USA tudej.


"Oni tamo imaju mnogo peska da se igraju", rekao je Tramp.TRAMP ERDOGANU: NE BUDI "OPASAN MOMAK",PAMTIĆE TE KAO ĐAVOLA


Američki predsednik Donald Tramp napisao je 9. oktobra, na dan početka turske ofanzive na severoistoku Sirije, pismo Redžepu Tajipu Erdoganu u kojem ga je upozorio da će, ako situacija u Siriji ne bude rešena na human način, u istoriji ostati upamćen kao đavo.


Na početku kratkog pisma, koje je na Tviteru objavila novinarka medijske kuće Foks. Triš Regan, Tramp turskom kolegi predlaže da postignu "dobar dogovor".


"Ne želite da budete odgovorni za masakr hiljada ljudi, a ja ne želim da budem odgovoran za uništenje turske ekonomije, a učiniću to", naveo je Tramp, koji je već uveo neke sankcije Turskoj i preti da će ih proširiti tako da će one biti razorne za tursku privredu.


Trampu pismu ističe da je teško radio da bi rešio neke od problema Turske i poručuje Erdoganu da ne razočara svet.


Dodaje da bi Erdogan mogao da dobije sjajan sporazum i da je kurdski general Mazlum Kobani spreman da pregovara s njim.


"On je spreman da vam da ustupke kakve Kurdi nikada u istoriji nisu dali", navodi američki predsednik i dodaje da Erdoganu šalje pismo kurdskog generala koje je upravo primio.


"Istorija će na vas gledati sa odobravanjem ako ovo izvedete na human način, ali će vas zapamtiti kao đavola ako se ne dese dobre stvari. Ne budite "opasan momak". Ne budite ludi", zaključio je Tramp.