Erdogan ide u Moskvu, neće da razgovara sa Pompeom

D.SAVIĆ

17. 10. 2019. u 07:15

Ердоган иде у Москву, неће да разговара са Помпеом

Turske trupe na granici sa Sirijom

"Šum u vezama" između predsednika Turske i visokih zvaničnika SAD uoči njihovog dolaska u Ankaru

AMERIČKI državni sekretar Majk Pompeo tvrdi da će se on i potpredsednik SAD Majk Pens sastati danas u Ankari s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom da izdejstvuju prekid vatre na severu Sirije. Domaćin, međutim, kaže da on lično neće razgovarati sa gostima iz Vašingtona:

- Oni će se sastati sa svojim kolegama. Ja ću samo razgovarati sa Trampom, ako dođe - rekao je Erdogan za "Skaj njuz".

Bela kuća je potvrdila da Pens kreće u Tursku, gde će ukazati da Tramp namerava da zadrži sankcije koje je uveo Ankari dok se ne nađe rešenje.


PROČITAJTE JOŠ -KRAJ TURSKO-AMERIČKOG SAVEZNIŠTVA: Vašington razmatra povlačenje svih 50 nuklearki iz Indžirlika

Erdogan već odbacuje zahteve američkih vođa.

- Oni nam kažu da proglasimo primirje. Mi nikad ne možemo da proglasimo primirje dok Turska nije proterala terorističku organizaciju sa svoje granice - poručio je Erdogan. - Oni na nas vrše pritisak da prekinemo operaciju. Mi imamo jasan cilj, ne brinu nas sankcije.

Erdogan je prethodnog dana u telefonskom razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom prihvatio poziv da uskoro poseti Moskvu. Putin i Erdogan su naglasili želju da se očuva teritorijalni integritet Sirije, dok Moskva očekuje da turska vojna akcija bude srazmerna cilju koji je proklamovala Ankara.

Ruske snage juče su prešle reku Eufrat na severu Sirije i stigle do područja izvan grada Kobanija. Grupa sirijskih vojnika ušla je u grad Raka i započela postavljanje posmatračkih mesta.

U međuvremenu, Tramp je ublažio stav oko ofanzive rekavši da je to sukob između Turske i Sirije i da je "u redu" da Rusija pomogne Damasku. Novinarima u Beloj kući Tramp je rekao da je bolje uvesti američke sankcije Turskoj nego sukobljavati se u regionu.


Redžep Tajip Erdogan / Foto AP

Američke snage su se ranije, inače, povukle sa severa Sirije, a Rusija je razmestila svoju vojsku koja će služiti kao tampon zona s obzirom na to da se sirijske snage kreću ka severu u skladu sa dogovorom sa Kurdima. Moskva podržava bezbednosnu saradnju turskih i sirijskih snaga duž njihovih granica. I Erdogan je rekao i da ulazak sirijske vojske u grad Minbedž ne predstavlja vrlo negativan razvoj događaja za Tursku, ukoliko to znači da je ta oblast ispražnjena od kurdskih boraca.

Ankara je pre nedelju dana krenula u vojnu ofanzivu na severu Sirije da potisne sa svoje granice sirijske kurdske borce iz Jedinica za zaštitu naroda koji su, inače, doskora bili saveznici SAD u borbi protiv ekstremista Islamske države, dok ih Turci smatraju teroristima. Erdogan isključuje pregovore sa kurdskim snagama i traži od njih da polože oružje i povuku se iz zone od 30 kilometara uz tursku granicu.

NADIRU IZBEGLICE IZ TURSKE

GRANIČARSKA agencija Evropske unije Fronteks kaže da je broj ljudi koji pokušavaju da u Evropu uđu iz Turske bez odobrenja, naglo porastao prošlog meseca. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija juče je na zahtev evropskih prestonica ponovo raspravljao o turskoj vojnoj operaciji u Siriji.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

TAJ SE ISLAMISTA PREVISE NAGEO KROZ PROZOR

17.10.2019. 07:23

On ce bit sledeci zapadnjacki "kurban" i zavrsice ko i prijatelj Mursi.

Odlikas

17.10.2019. 09:21

Odlican dogovor tri strane kako da se americka gerila detaljno ocisti sa tog prostora i obezbedi se dugotrajan mir i napredak. Sirici da stisnu sa juga a Turci sa severa i odlicna stvar. Putin aminovao. Ode Tajip sad na nove dogovore...

Stojadin Specijal

17.10.2019. 11:31

E da je Srbija veliki ko turska, ratovali bi sa Amerima i bogami pobedili.

Гојко

17.10.2019. 13:03

Erdoan ne putuje u Moskvu,već u Soči i optimista sam da će se sa Putinom bolje sporazumeti o prestanku ofanzive.Dotle neka ginu turski sirijski plaćenici i Kurdi.