Razgovor koji je sahranio pregovore o Bregzitu?

I. S.

08. 10. 2019. u 21:48

Разговор који је сахранио преговоре о Брегзиту?

Foto AP Boris Džonson i Angela Merkel

Da li je posle dijaloga Merkelove i Džonsona nemoguće postići dogovor?

RAZGOVOR nemačke kancelarke Angele Merkel sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom u utorak mogao bi da znači kraj svih pregovora o "bregzitu". Ovaj razgovor je kreirao novu situaciju koja znači da je nemoguće postići dogovor o izlasku Velike Britanije iz EU, ni sada, ni u budućnosti.

Pročitajte još: ZAVRZLAMA U SLUČAJU "BREGZIT": Džonson bi sada da produži rok?

Rampa koja je "pala" na "bregzit" jeste, zapravo, Severna Irska.

Naime, kako se izrazila Merkelova, "malo je verovatno" da će do sporazuma doći, osim ako Velika Britanija ne ostavi Severnu Irsku u carinskoj uniji, što se, dodaju poznavaoci, neće dogoditi.

- Nemačka bi bez problema mogla da napusti EU, ukoliko bi to želela, ali Velika Britanija ne može to da učini ukoliko Severna Irska ne ostane u carinskoj uniji - kazala je Merkelova. Ona je dodala da je verovala da EU ima veto na britanski izlazak iz carinske unije.

Nešto kasnije, britanski javni servis Bi-Bi-Si citirao je predstavnika Dauning strita, koji je saopštio da su "pregovori o 'bregzitu' blizu kraha, bez obzira na to što je Velika Britanija prošla toliko dug put". Prema istom izveštaju, Džonson je Merkelovoj odgovorio da takvi zahtevi Berlina sporazum čine "praktično nemogućim".

Britanski nedeljnik "Spektejtor", objavio je da je Džonsonova vlada spremna da, već ove nedelje, završi pregovore o "bregzitu". Magazin je, takođe, naveo da irski premijer Leo Varadkar ne želi da razgovara. Isti list navodi da francuski predsednik Emanuel Makron i Merkelova verovatno neće podstaći EU da razgovara o ponudi Velike Britanije o uslovima njenog izlaska iz Unije, dok Irska ne bude spremna za pregovore.

Ostala su još samo 23 dana pre nego što Velika Britanija napusti EU.

TARIFNI SISTEM

LONDON je u utorak revidirao tarifni režim koji će stupiti na snagu ako Velika Britanija izađe iz EU bez sporazuma, poručujući da će 88 odsto ukupnog uvoza biti oslobođeno carina.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

bager

09.10.2019. 10:51

Zasto ne izadju kao sto su usli ,,ceo paket,,pa posle neka resavaju probleme sa Irskom,Skotskom itd,,,,nisu usli u EU pojedinacno pre ce biti da i EU " direkcija" prizeljkuje ostanak V.Britanije u EU pa se svi trude da se izlazak " zaglavi " u nereseno pitanje

Мица Хаубица

09.10.2019. 15:01

изађи, остани, уђи, изађи, уђи . . . на нешто ме то подсећа

A JELI KOJE SU TO ENGLEZI POGLAVLJE OTVORILI?

09.10.2019. 18:50

Tu "nabljuvanu" tvorevinu zvanu EU, ne mozes ni da napustis bez nekih ucena, isto kao i kad ulazis. Jel to ta demokratija kojoj Srbija tezi?