EVROPSKI PARLAMENT: Rampa Orbanovom kandidatu

V. M.

26. 09. 2019. u 21:15

ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТ: Рампа Орбановом кандидату
Odbor za pravne poslove EP nije prihvatio Lasla Tročanjija kao novog komesara za proširenje. Važi za čvrstog zagovornika ulaska naše zemlje u Evropsku uniju

NOVI komesar za proširenje i susedsku politiku ipak neće biti Mađar Laslo Tročanji, pošto je njegovu kandidaturu u četvrtak odbio Evropski parlament.

Tročanji, koji je od početka označen kao sporan kandidat, pre svega zbog bliskosti s premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, pao je na prvom stepeniku - u Odboru za pravne poslove Evropskog parlamenta. Zvanično obrazloženje glasi - potencijalni sukob interesa. Protiv Tročanjijevog imenovanja glasalo je jedanaest članova odbora, "za" je bilo devet, a dvoje su bili uzdržani.


PROČITAJTE JOŠ: EU: Otkud pet miliona evra imovine kandidatkinji Hrvatske?

Potpredsednik odbora Sergej Lagodinski rekao je da je procedura izbora komesara sada suspendovana i da će o nastavku biti odlučeno nakon što novoj predsednici EK Ursuli von der Lejen stigne zvanično obaveštenje o toj odluci.

Portparol EP je rekao da je odbijanje kandidata od strane Odbora nezabeleženo i da se ne zna šta će se dalje događati.

Evropski parlamentarci Tročanjiju su za zlo uzeli to što je u Orbanovoj vladi obavljao funkciju ministra pravde u vreme reforme pravosuđa, koja je, prema njihovoj oceni, ograničila slobodu sudstva. Zamera mu se i zakon kojim je nevladinim organizacijama zabranjeno da pomažu izbeglicama, kao i podrška podizanju ograde na granici sa Srbijom u jeku migrantske krize.

- Žaliću se, odluka je politička - bio je prvi komentar Tročanjija.

Vest o predlogu da Tročanji bude imenovan za komesara, u Srbiji je bila dočekana sa velikim odobravanjem, jer on važi za čvrstog zagovornika ulaska naše zemlje u EU.

Odbor je odbio i kandidaturu Rovane Plumb, koja je bila predložena za komesara za transport.

Ursula von der Lejen bi sada mogla da zatraži od Mađarske i Rumunije da predlože nove kandidate, ali i da ponovo predloži iste ličnosti.


PROČITAJTE JOŠ: Dačić s kolegama iz Kine, Španije, Libana, Kipra, Mađarske...

OTKUD ŠUICI PET MILIONA?

BRISELSKI portal "EUobserver" pišući o izboru novih evropskih komesara, navodi i spornu imovinu hrvatske kandidatkinje Dubravke Šuice. Njoj "nad glavom visi" pitanje otkud bivšoj gradonačelnici Dubrovnika i učiteljici imovina vredna pet miliona dolara, koja uključuje tri kuće i dva stana u Hrvatskoj, vikendicu u Bosni, jahtu i tri automobila. Šuica bi nezgodna pitanja mogla da očekuje na glavnoj raspravi Evropskog parlamenta o kandidatima.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije