ЕУ: Откуд пет милиона евра имовине кандидаткињи Хрватске?

Бета

26. 09. 2019. у 15:25

ЕУ: Откуд пет милиона евра имовине кандидаткињи Хрватске?

Дубравка Шуица / Twitter @dubravkasuica

У Европском парламенту (ЕП) почела су уводна саслушања кандидата за комесаре нове Европске комисије
У Европском парламенту (ЕП) почела су уводна саслушања кандидата за комесаре нове Европске комисије.


Поред осталог, покренуто је и питање откуд куће, станови и јахта у вредности од више од пет милиона евра кандидаткињи Хрватске за комесарку за демократију и демографију Дубравки Шуици.


То наводи бриселски портал ЕУ обзервер, који пише да је Дубравка Шуица одбила да том порталу одговори на та питања, иако је "хрватски државни уред специјализован за сузбијање корупције, Ускок, истраживао велики јаз између прихода Шуице и њене имовине".


У Одбору за правне послове ЕП су јуче кратко саслушани румунска кандидаткиња за комесара за транспорт Рована Плумб због непријављених средстава од једног милиона евра, као и Мађар Ласло Трочањи, наименован за комесара за проширивање, који је дао образложење за своју адвокатску канцеларију.


И нови високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борел је у писму том Одбору ЕП објаснио да нема сукоба интереса с његовом новом дужношћу и незнатним износима акција у неким фирмама, јер то није сметало ни његовом садашњем положају шефа шпанске дипломатије. Целовита саслушања кандидата за комесаре почињу 30. септембра, а ЕУ обзервер у вези с "отвореним питањем имовине" Дубравке Шуице преноси и наводе хрватског сајта Index.hr да је "исход истраге Ускока остао мистерија, јер су информације о томе проглашене 'приватним'".


Дубравка Шуица, која је била градоначелница Дубровника и претходно професор језика, док је њен муж поморски официр, раније је већ доспела у жижу занимања јавности и медија у Хрватској, а сад и у ЕП где ће 3. октобра бити темељно саслушана.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: КО ЋЕ БИТИ НОВИ КОМЕСАР: Шуица нам већ блокирала пут


ЕУ озервер додаје да је "њено наименовање да 'брани демократију' у ЕУ Хрватску учинило поносном, како је изјавио премијер Андреј Пленковић, из чије странке ХДЗ је и Шуица… али питање око Шуичиних милиона, као и њених политичких вредности, мора добити одговоре кад је буду пропитивали посланици ЕП".


У изјави љубљанском листу Дело, словеначки посланик у ЕП Милан Брглез оценио је да је "Хрватској дат ресор демократије, иако се тамо стање демократије погоршава".


Јадран Барац, такође посланик ЕП, је рекао да "постављање Шуице на тај положај у ЕУ може нанети штету поверењу у европске институције".


Барац је ЕУ обзерверу рекао да сматра да "ако посланици ЕП брину о опстанку ЕУ, нужно је да поврате поверење јавности и не дозволе да такви политичари буду у институцијама Уније".


Дубравка Шуица је у изјави хрватским медијима оповргла написе у медијима и тврдње неких политичара да су нејасни извори њених кућа, станова, имања и јахте, нагласивши да је то део наслеђа њеног мужа и ње, додавши да "је њен супруг био 44 године капетан брода и нешто је уштедео у свом животу".


"Све је јасно и на увиду" , истакла је Шуица, али је одбила да објави документа која то потврђују и, како напомиње ЕУ обзервер, није желела да том порталу да било какву изјаву.


Копредседник Групе зелени у ЕП Филип Ламбертс је такође упутио замерке на установљење ресора ЕК "демократија и демографија" за хрватског кандидата Дубравку Шуицу.


"Шта то значи", упитао је Ламбертс, "да жене сад могу рађати децу и да ће бити више малих белих беба, нарочито пожељно хришћана, тако да поново имамо бољи надзор над варварима који насрћу на наше границе?"


Нова председница ЕК Урсула фон дер Лајен је приликом недавне посете Загребу иајавила да је "Хрватска једна од најмлађих чланица Еуропске уније, али је изврсна… врло успешна европска прича и... узор многим другим земљама".


"Андреј, врло сам ти захвална на јакој подршци коју си ми дао током моје кандидатуре за председницу Европске комисије", рекла је хрватском премијеру Пленковићу.


Дубравка Шуица је од 2014. била чланица Спољнополитичког одбора ЕП и члан делегације за Босну и Херцеговину и Косово и, залажући се за проширење на Западни Балкан, посебно је наглашавала да је "нереално" да Србија у догледно време постане чланица ЕУ, посебно 2025.


Она је недавно поновила да Србија најпре мора "вратити опљачкано хрватско културно благо", поднети листу несталих хрватских државаљана у ратних сукобима, као и да хрватска мањина треба да добије иста права каква српска има у Хрватској и да се затварање свих поглавља у преговорима о чланству ЕУ-Србија услови "затварањем свих отворених питања из прошлости".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

realist.

26.09.2019. 17:23

Da budes u Evropski Uniju moras imati debelo Konto a odakle to njih ne interesuje jer svi imaju takva Konta Koji ih pune raznim punjacima, jer Korupcija na Zapadu je najveca gde su pare tu su i lopuze.

Rasta

28.09.2019. 00:17

@realist. - Naprotiv Englezi su pobegli iz EU jer sad će najverovatnije biti ratovanja. A ekonomski su već sad mnogo izgubili i tek će da izgube, nema logike da izgube a hoće van EU. Jednostavno nemogu da poverujem da će oni izaći jer je to naš najveći inostrani neprijatelj, i najkvarniji. A to bi me baš razveselilo da se napijem iako nepijem.

Mile Cubrilovic

26.09.2019. 18:01

Zatvaranje svih otvorenih pitanja u proslosti izmedju Republike Srbije i R Hrvatske nece moci tako kako to zele novokomponovani Hrvati. Pitanje genocida nad Srbima za vrijeme NDH iz drugog svijetskog rata nemoze se zaboravljati bez odgovornosti i procesuiranja Hrvatske za GENOCID. Pitanje drzavne imovine i vlasnistva Republike Srbske Krajine, kao i privatnog vlasnistva koje je oteto nasiljem i ratom takodjer mora biti procesuirano pred medjunar

NEKO KO DOLAZI IZ USTASKE TVOREVINE ZADUZEN DA NADGLEDA DEMOKRATIJU U EU

26.09.2019. 18:16

VEC JE ODAVNO TA EU POSTALA CETVRTI RAJH, u kojem deluju zlocinci, kriminalci, prevaranti. Ova meni lici da je vrlo uhodana u biznis, i najverovatnije tesan partner Mila iz Montenegra. Muz joj pomorski oficir, a i Milovi su oficiri nsdavno upali u mrezu, zbog brenda i najunosnijeg posla za drzavu.

Mija Pećanac

26.09.2019. 18:33

Kao kapetan broda može se dobro zaraditi pogotovu ako je plovio do Jużne Amerike (Kolumbije).