Prestonica Indonezije se i zvanično seli na Borneo

Tanjug

26. 08. 2019. u 23:46

Престоница Индонезије се и званично сели на Борнео

Predsednik Indonezije Joko Vidodo Foto EPA

Predsednik Indonezije Joko Vidodo saopštio je danas da će glavni grad te zemlje biti premešten iz prenastanjene i zagađene Džakarte u istočnu provinciju Kalimantan, na ostrvu Borneo

Predsednik Indonezije Joko Vidodo saopštio je danas da će glavni grad te zemlje biti premešten iz prenastanjene i zagađene Džakarte u istočnu provinciju Kalimantan, na ostrvu Borneo.

Vididi je na konferenciji za novinare rekao da je odluka o tome da prestonica bude u provinciji na ostrvu Borneo, koje Indonezija deli sa Malezijom i Brunejima, doneta nakon ozbiljne analize, prenosi AP.

U Indoneziji se već decenijama raspravlja o ideji da se novi glavni grad izgradi na Borneu, a realizacija je počela u aprilu kada je Vidodo odobrio plan da se prestonica premesti iz Džakarte koja se nalazi na najnaseljenijem ostrvu Javi.

PROČITAJTE JOŠ - Indonezija će izgraditi novi glavni grad na Borneu i koštaće 33 milijarde dolara

Kako je ranije saopšteno, premeštanje središta administracije koštalo bi oko 33 milijarde dolara, a u tu cenu uključene su kancelarije za novu vladu, kao i domovi za oko 1,5 miliona državnih službenika čiji se dolazak očekuje do 2024. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije