Ursula fon der Lajen na čelu evropske vlade

G. ČVOROVIĆ

16. 07. 2019. u 19:48

Урсула фон дер Лајен на челу европске владе

Ursula fon der Lejen
Foto: Tanjug/AP

Bivša nemačka ministarka izglasana za predsednicu evropske komisije. Kad zemlje ispune uslove, moraju biti nagrađene
BRISEL
OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"


Nemačka političarka Ursula fon der Lajen izabrana je za novu predsednicu Evropske komisije. Za nju je glasalo 383 od 733 prisutna poslanika Evropskog parlamenta.

- Poverenje koje ste mi dali je poverenje Evropi, jakoj Evropi od severa do juga i od istoka do zapada - bila je prva reakcija novog lidera evropske vlade.

U prepodnevnim satima u utorak, ona je predstavila svoj program i viziju.

- S velikim poštovanjem gledam na nastojanja srednjoevropskih i istočnoevropskih zemalja, koje su uložile ogroman trud, i još uvek ga ulažu, da postanu članice EU, "šengena" i evrozone i kada ispune kriterijume, to dostignuće treba nagraditi.

To je, između ostalog, poručila pre glasanja u utorak uveče o izboru za buduću predsednicu Evropskog parlamenta, nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lajen, predstavljajući svoj program.

Više poslanika, među kojima su neki bili i iz našeg regiona, želelo je da zna kakav je stav Ursule fon der Lajen o pitanju proširenja, a bilo je i onih koji su istakli važnost nastavka ovog procesa zbog stabilnosti Evrope, kao i potrebe da se odgovarajuća sredstva usmere u tom pravcu.

Predstavljajući svoj program, ona je između ostalog istakla nameru da se bori protiv klimatskih promena, za socijalnu pravdu, rodnu ravnopravost, beskompromisnu vladavinu prava i efikasniju spoljnu politiku.

Zalaže se i za to da se rok za "bregzit" ponovo pomeri, ukoliko je to potrebno radi dogovora.

Pročitajte još - GLASANjE U STRAZBURU: Dan odluke za Ursulin program

Ursula fon der Lajen ima abmiciju da Evropa do 2050. bude klimatski čista, a najavila je i "zeleni sporazum za Evropu" već u prvih sto dana svoje vladavine.

Želja su joj i fond za socijalno ugrožene i bolja zaštita onih koji ostanu bez posla.

Posle njenog izlaganja, na plenarnom zasedanju je pokrenuta velika debata. Poslanici su izrekli dosta kritika, iako je njen govor istovremeno bio praćen i aplauzima.

Najkritičniji su bili "zeleni" i evroskeptici. Mnogi su zamerili na zanemarivanju principa "špicenkandidata", na osnovu čega je ona dogovorom šefova država ili vlada dobila prednost u odnosu na Manfreda Vebera i Fransa Timermansa. Nove članice nisu bile zadovoljne ni zbog geografske neravnopravnosti u imenovanju zvaničnika.

LAGARDOVA PODNELA OSTAVKU

IZVRŠNA direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard podnela je ostavku na tu funkciju, dve nedelje nakon što je predložena za novu direktorku Evropske centralne banke. Ostavka stupa na snagu 12. septembra. Imenovanje Lagardove treba da odobri Evropski parlament. Ako bude izabrana, dužnost predsednika ECB preuzeće od Marija Dragija 31. oktobra.

VUČIĆ ČESTITAO NOVOJ PREDSEDNICI URSULI FON DER LAJEN

Predsednik Aleksandar Vučić uputio je čestitku novoizabranoj predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, u kojoj joj je poželeo uspeh u radu i izrazio uverenje da će na najbolji način braniti interese EU, te da će podržavati "i nas koji želimo da postanemo njen deo".

"Izbor na ovu važnu dužnost svedoči o velikom poverenju, koje je ukazano koliko Vašem iskustvu, toliko i idejama da odgovorite na izazove sa kojima se današnja Evropska unija suočava. Uveren sam da ćete na najbolji način braniti interese Evropske unije i promovisati njene univerzalne vrednosti. Nadam se da ćete, radeći na tome da ujedinjena Evropa postane još bolje mesto za život, podržavati i nas, koji želimo da postanemo njen deo", naveo je Vučić.

Dodao je da je članstvo u EU strateški cilj Srbije, te da će ona kao zemlja kandidat uvek biti pouzdan partner u ostvarivanju zajedničkih ciljeva.

"Iako znamo koliko je dug i težak put do članstva, postojanje evropske perspektive predstavl?a podsticaj našim naporima da Srbija bude uređena i uspešna zemlja", poručio je predsednik Vučić.

Kako je naveo, Srbija će istovremeno, vodeći politiku mira i saradnje, nastaviti da se bori za stabilnost na Zapadnom Balkanu, kao osnovi za ekonomski i svaki drugi napredak.

Srbije je to, podsetio je, pokazala i time što je u potrazi za kompromisnim rešenjem za pitanje Kosova i Metohije realno i hrabro pristupila dijalogu sa Prištinom, uz posredovanje Evropske unije.

"Nadam se da će, tokom vašeg mandata, uz kritiku, pomoć i podršku, kao i adekvatnim vrednovanjem naših političkih i ekonomskih reformi, Srbija postati zemlja koju će Evropska unija rado videti kao svog ravnopravnog člana", navodi se u čestitki predsednika Vučića.

KAO JUGOSLAVIJA

HRVATSKA poslanica Ruža Tomašić je poručila da je neke najave Ursule fon der Lajen, uključujući i one o političkoj integraciji, zajedničkoj vojsci i većim radničkim pravima, podsećaju na vreme kad je živela u Jugoslaviji.

- A znamo kako se to završilo - zaključila je Tomašićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Posmatrač iz Nemačke

17.07.2019. 09:16

Od malena,uz oca političara, vlastoljubiva i željna dominancije. Iza svega čega se uhvatila, ostavila haos. Ima brojne afere (npr. preskupa rekonstrukcija školskog jedrenjaka koja će koštati umesto 20 i do 150 miliona €, rasulo u armiji, više od polovine oružja nije za upotrebu itd. afera oko angažovanja stručnih "savetnika" za stotine miliona € itd.) Omanula cilj da posle Merkelove bude kancelarka."Pobedila" sa samo 9 glasova + da i u EU napravi haos! Ceni Šiptare a Srbi su joj nevažni!

Рашо

17.07.2019. 09:38

Узалуд народ гласа. Банкари постављају руководиоце који ће извршавати њихиве налоге!

Vatro Marx

10.09.2019. 15:44

Ursula (br 2) Ángela Merkel isto ostojanje saSrbijom, nikakvo poboljsanje.