Britanci hoće i Bregzit i briselske fotelje

Goran Čvorović

četvrtak, 23. 05. 2019. u 07:54

Британци хоће и Брегзит и бриселске фотеље

AP Photo

U EU na birališta za novi Evropski parlament prvi izlaze Britanci. London ne zna kada će i kako iz EU, ali puca na funkcije u Briselu

BRISEL

OD STALNOG DOPISNIKA

TO što građani Velike Britanije, zemlje koja napušta EU, prvi danas izlaze pred glasačke kutije na evropskim izborima, samo je jedan u nizu apsurda koji prate ovaj proces. Dan posle Britanaca i Holanđana, koji takođe danas glasaju, na izbore izlaze Irci i Česi, zatim u subotu Slovaci, Maltežani i Letonci, a onda u nedelju svi ostali. U trenutku kada populistički, suverenistički i antisistemski pokreti prete da preplave Evropski parlament, svima je jasno da je EU na prekretnici.

Pročitajte još: Loazo: Britanija da ne izvozi krizu u EU

Britanski "slučaj" posebno doprinosi ovom zamešateljstvu. Kako, inače, drugačije shvatiti situaciju u kojoj na birališta za popunjavanje evropskih institucija izlaze stanovnici zemlje koja je odavno, na osnovu referenduma, morala da napusti Uniju? Da burleska bude veća, iz Brisela stižu poruke da London, sve dok bude u EU, ima pravo i na visoku funkciju budućeg komesara u Evropskoj komisiji!

U sedištu evropske birokratije se nadaju da će Britanci biti džentlmeni i da se neće previše, kao poslanici, mešati u rad briselskih institucija. Imaju od čega i da strahuju: evrofobisti Najdžela Faraža (na slici) biće ozbiljna podrška ostatku populističkih formacija u budućem sazivu. Zajedno, mogli bi da naprave veliku pometnju u odnosu na tradicionalno shvatanje evropske politike.

Pročitajte još: PROGNOZE PRED IZBORE ZA EVROPSKI PARLAMENT: Desnica sve jača, pa se očekuje koalicija narodnih partija, socijaldemokrata i liberala

Da sve bude zanimljivije, Faraž, koji je bio perjanica antievropske struje na referendumu 2016. godine, inače malo primetan poslednjih meseci, sada slovi za glavnog favorita za pobedu na evropskim izborima! Kotira se na 34 odsto, na drugom mestu su opozicioni laburisti sa 21 procentom, dok vladajući konzervativci imaju tek 11 odsto.

Naravno, cilj Faražovih pristalica je da i ovim glasanjem potvrde rezultate referenduma za izlazak iz EU, a njihov odličan skor je odraz bezizlaza u kome se trenutno nalazi britanska politička scena. Da sve bude još komplikovanije, jedno drugo ispitivanje javnog mnjenja pokazalo je da bi, da se danas održava novi referendum, opcija za ostanak Velike Britanije u EU pobedila sa 53 procenta, više nego što su imali zagovarači izlaska pre tri godine!

A taj novi referendum, izgleda, možda i nije tako nemoguć. Jer, premijerka Tereza Mej je, u jednom od bezbroj nagovaranja britanskih poslanika, sada izašla s idejom novog sporazuma o izlasku iz EU s opcijom ponovnog izjašnjavanja građana, i to o privremenoj carinskoj uniji! Kakvu bi to samo zbrku napravilo, niko ne može ni da zamisli. Brisel je još ranije poručio da novi dogovori, osim onog koji je ispregovarao Mišel Barnije, ne dolaze u obzir.

S tim u vezi pojavile su se i pretpostavke da bi moglo da dođe do još jednog odlaganja izlaska, do kraja ove godine. U takvoj situaciji, građani su dezorijentisani, ne znaju zašto i za koga da glasaju na ovim na brzinu organizovanim izborima. Evroposlanici, takođe, nemaju pojma koliko će ostati u klupama, a najzanimljivije će biti kada se bude formirao novi sastav Evropske komisije, koji treba da započne s radom od novembra, s britanskim komesarom kao stranim telom. Za to vreme, EU, sa Britancima ili bez njih, pokušaće da opstane u ovoj formi pod pritiskom evropskih populista svih boja.

"PREKOGRANIČNI" KANDIDATI

LEGENDARNA "čuvarka plaže", Pamela Anderson, poziva Nemce da glasaju za Pokret DieM25 - Demokratija u Evropi 2025, koji predvode Janis Varufakis, bivši ministar u grčkoj vladi Aleksisa Ciprasa i hrvatski filozof Srećko Horvat. Oni se među oko 20 "prekograničnih" kandidata bore za glasove van svojih matičnih država.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije