PARIZ

OD STALNOG DOPISNIKA

TEŠKI trenuci u Parizu, puni emocija, za Francusku, ali i čitav svet. Bogorodičina crkva, jedan od simbola hrišćanstva, ali i kulturno dobro čitavog čovečanstva, najposećenije zdanje u Evropi, u petak veče je gutala vatra.

Požar je izbio u 18,50, a nešto pre ponoći stigla je ohrabrujuća vest da je struktura Notr Dama sačuvana. Saznalo se i da su spasena sva najvrednija umetnička dela i relikvije. Vatra, ipak, nije do kraja bila ugašena, a šteta je ogromna.

Požar je buknuo na krovu, u zadnjem delu crkve, oko skela koje su tu postavljene zbog radova na obnovi zdanja. Prve indicije navode da su upravo radovi izazvali tragediju. Ubrzo posle izbijanja vatre, međutim, oglasio se glavni arhitekta koji je istakao da u tom trenutku nije bio prisutan niko od radnika. Tek će istraga, koja je odmah pokrenuta, otkriti tačne uzroke.

Pročitajte još - Vučić: Svi građani Srbije su tužni zbog Notr Dama (FOTO)

Drvene grede u krovu poznate crkve, čija je gradnja započeta 1163. godine, a završena 1345, doprinosile su brzom širenju vatrene stihije. Ovde je bilo ugrašeno 500 drvene građe. Jak plamen i gust dim dizali se u ponedeljak veče odatle iznad Pariza. Prizor je bio spektakularan. Vatra je ubrzo zahvatila i toranj, dok se u tom delu grada osao jak miris paljevine.

Na lice mesta je stiglo mnogo spasilačkih ekipa i policije, a ostrvo Site, na kome se nalazi gotska katedrala, bilo je potpuno odsečeno. Svi mostovi koji vode ka njemu, bili su blokirani. Deo ostrva je evakuisan, uključujući i obližnju bolnicu, dok jake policijske snage nikome nisu dale da priđu.

Vatrogasci su stigli dosta brzo, za desetak minuta.Njihova oprema je dosezala do 30 metara visine, dok se vrh tornja, koji je nažalost izgoreo, nalazio na visini od blizu sto metara. Vatru su zbog toga gasili i iz vazduha, helikopterima, ali dodatni problem je bio u tome što nisu mogle da se na ovaj način izbacuju velike količine vode, da se ne bi urušila osetljiva i oštećena struktura.

S vatrenom stihijom se hrabro borilo blizu 500 vatrogasaca, od kojih neki spolja, a drugi, iznutra, u trenutku kada je sve moglo da se sruši. Okupnjeni građani su ih nagradili aplauzom. Nekima od vatrogasaca je ukazana i pomoć, zbog velike količine dima koji su udisali. Jedan je teže povređen. Inače, niko nije stradao.

Odmah iza zaštitne trake, počeli su da se spontano okupljaju brojni turisti i Parižani, posmatrajući u neverici, skamenjenih lica, šta se dešava, i to u strašnoj sedmici, na nekoliko dana pred ovdašnji Uskrs. Vrlo potresna slika mogla je da se vidi u okolnim ulicama, gde su neki vernici klečeći pevali molitvu, a ostali im se pridružili ili slušali u potpunoj tišini, dok je crkva gorela.

Okupile su se hiljade ljudi. Mnogi su držali u rukama mobilne telefone da ovekoveče nesvakidašnji trenutak. Bilo je i suza, krika i uzdaha, naročito kada se, 45 minuta posle izbijanja požara, oko 20 sati, srio zvonik. U tim trenucima, nošeni vetrom, po okolnim ulicama, krošnjama i na glave onih u prvim redovima, vejali su pepeo i iverje tornja iz 12. veka.

Sat i po posle izbijanja požara, vatra je počela da se spušta s krova na donji deo zdanja. To su bili najkritičniji trenuci. Predstavnici vatrogasne službe su se tada oglasili alarmantnom porukom da još ne može da se kaže da je Notr Dam sačuvan. Ugroženo je bilo čitavo zdanje, situacija je bila kritićna, sve dok nisu počele da stižu malo ohrabrujuće vesti, pred ponoć.

- Najgore je izbegnuto – umirio je tada naciju predsednik Emanuel Makron, obraćajući se drhtavim glasom na ivici suza, govoreći o Notr Damu kao "epicentru života Francuza".

Šef države je, prethodno, naravno, odložio predviđeno obraćanje naciji radi saopštavanja mera usled građanske pobune koja u Francuskoj traje mesecima. Makron je poručio da će katedrala biti obnovljena i uputio poziv svima iz celog sveta da pomognu u obnovi. Već od danas počinje se sa sakupljanjem priloga.


Intezitet požara se oko 23 sata smanjio. Dve trećine krova je bilo uništeno, kao i toranj koji je jednim delom obnovljen posle Francuske revolucije, dok je, na sreću, ostala netaknuta čeona fasada, sa dve prednje kule, one po kojima je Notr Dam poznat u čitavom svetu i ispred kojih se svakoga dana pruža dugačak red posetilaca sa cele planete.

Prethodna noć bila je odlučujuća u vezi s tim šta će od Notr Dama biti sačuvano. Oko ponoći, bilo je dosta nade da dalje štete neće biti, iako se plamen i dalje vio nad Parizom.


VATIKAN: ŠOK I TUGA ZBOG NOTR DAMA

Požar koji je opustošio katedralu Notr Dam u Parizu izazvao je šok i tugu Svete stolice, izjavio je večeras portparol Vatikana Alesandro Đizoti.

"Strašna vest o požaru koji je opustošio katedralu Notr Dam, simbol hrišćanstva u Francuskoj i svetu, primljena je u Svetoj stolici sa šokom i tugom", naveo je Đizoti, prenosi Rojters.

"Izražavamo našu bliskost sa francuskim katolicima i građanima Pariza i upućujemo molitve za vatrogasce i sve koji čine sve moguće u suočavanju sa ovom dramatičnom situacijom", rekao je on.

BRNABIĆ: MISLIMO NA PARIZ VEČERAS

Premijerka Srbije Ana Brnabić uputila je večeras poruku povodom požara koji je izbio u pariskoj katedrali Notr Dam.

"Mislimo na Pariz večeras, mesto takve lepote i istorije", napisala je Brnabić na Tviteru na francuskom i engleskom jeziku.

SIMBOL EVROPSKE KULTURE

Portparol nemačke kancelarke Angele Merkel izjavio je da je pariska katedrala Notr Dam bila "simbol Francuske i evropske kulture", preneo je Frans pres.

"Ove strašne slike Notr Dama u požaru bole. Notr Dam je simbol Francuske i naše evropske kulture. Mislima smo s francuskim prijateljima", naveo je kancelarkin portparol Štefen Zajbert na Tviteru.

Šef nemačke diplomatije Hajko Mas prethodno je na Tviteru napisao da je požar u katedrali "pogodio srca" Nemaca.

TRAMP: JEZIVO

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je da je "jezivo gledati veliki požar u katedrali Notr Dam u Parizu" i izneo predloge za gašenje požara.

"Možda bi leteće cisterne sa vodom mogle da budu upotrebljene za gašenje požara. Mora se delovati brzo", naveo je Tramp na Tviteru.


UNESKO

Generalna direktorka Uneska Odre Azule navela je da će ta organizacija UN biti uz Francusku u procesu obnove katedrale koja predstavlja "neprocenjivo nasleđe".

GRADONAČELNIK LONDONA

Gradonačelnik Londona Sadik Kan izjavio je da London danas pati zajedno s Parizom.

"Srceparajuće scene iz katedrale Notr Dam u plamenu. London je danas u patnji s Parizom, i uvek u prijateljstvu", naveo je Kan na Tviteru.