Putin: Odnosi sa Amerikom dotakli su samo dno

Branko VLAHOVIĆ

četvrtak, 20. 12. 2018. u 13:19

Путин: Односи са Америком дотакли су само дно

Putin na velikom ekranu pred novinarima u Moskvi, Foto EPA

Tradicionalna godišnja konferencija za novinare ruskog predsednika Putina. Rusija nema ambicija da upravlja svetom, znam gde je štab takvih

MOSKVA

OD STALNOG DOPISNIKA

RUSIJA ne teži da ima prednost u atomskom naoružanju već želi da se sačuva paritet i strateški balans. Zabrinjava tendencija rasta potcenjivanja atomske opasnosti, ali ja se nadam da čovečanstvo ipak ima zdravog razuma. Situacija u svetu je postala napregnutija posle izlaska SAD iz Dogovora o zabrani raketa malog i srednjeg dometa. Mi vidimo raspad međunarodnog sistema koji je zaustavljao trku u naoružavanju. Postoji problem smanjenje praga primene naoružanja i to je jako opasno. To može dovesti do globalne atomske katastrofe.

Sve ovo izgovorio je u četvrtak ruski predsednik Vladimir Putin na godišnjoj konferenciji za novinare u Moskvi, na kojoj su bila akreditovana 1.702 novinara. Susret i odgovaranje na 53 pitanja su potrajali tri sata i 46 minuta.

- Amerikanci tvrde kako su odustali od pravljenja balističkih raketa koje nemaju atomske glave, ali ideja je ipak ostala - rekao je Putin i objasnio da je posle izlaska SAD iz dogovora o PRO, koji je bio kamen temeljac u sferi neširenja atomskog oružja i zaustavljanja trke u naoružavanju Rusija morala da odgovori pravljenjem novih sistema. On je otvoreno kazao da je Rusija pravila novo oružje kojim bi mogla da prevaziđe američki PRO.

- Rusija je zaista tu dobila prednost, ali u celini to samo održava balans snaga - istakao je Putin.

Dopisnica "Volstrit džornala" je zamolila Putina da prokomentariše stav mnogih političara i eksperata, ali i običnih ljudi, na Zapadu, koji se plaše Rusije.

- Mnogi misle da vi kao predsednik Rusije želite da upravljate svetom, je li to zaista tako? - pitala je američka novinarka.

- Rusiju koriste kao lik spoljnjeg neprijatelja da bi se oni ujedinili. To je etiketa koja se nameće javnom mnjenju zapadnih zemalja zbog rešenja unutarblokovskih i unutrašnjopolitičkih pitanja - odgovorio je Putin. - Da ujedine NATO potrebna im je spoljna opasnost, a za tu ulogu dobro odgovara Rusija kao velika atomska država. Znam gde se nalazi štab onih koji žele da upravljaju celim svetom, ali to nije Moskva. Stremljenje SAD da upravljaju svetom objašnjava se obimom američke ekonomije i troškovima za odbranu, koji iznose više od 700 milijardi dolara. Rusija nema ambicija da upravlja svetom, a što se tiče ciljeva spoljne politike želimo da zauzmemo dostojno mesto na međunarodnoj areni.

Ukrajinski tenkovi i vojnici u Donbasu, Foto EPA

Postavljeno je i pitanje o odnosima Rusije i Sjedinjenih Država.

- Dotakli smo dno i sada moramo da se pomerimo sa njega, da isplivamo na površinu, udahnemo vazduh i razmišljamo čistog uma kako dalje da živimo - rekao je Putin.

On je dodao da ne zna da li će se konačno sastati sa Trampom, ali je poručio da je svakako spreman za to. Kada je reč o trgovinskim odnosima dve velesile, Putin je rekao da se trgovina smanjila, navodeći da iznosi samo 28 milijardi američkih dolara.

- To je ništa, nula - ocenio je predsednik Rusije, dodajući da je trgovinska razmena Rusije i Kine, na primer, dostigla 100 milijardi američkih dolara. On je, takođe, uveren da će Tramp biti meta napada novog američkog Kongresa.


PROČITAJTE JOŠ: Rusija jača vojne baze na Arktiku


- Novi Kongres će položiti zakletvu i može se reći sa sigurnošću od 100 odsto da će se aktuelni predsednik suočiti sa novim napadima. Ne znam da li će moći da gradi direktan dijalog sa Rusijom pod takvim okolnostima - poručio je Putin.

Bilo je postavljeno i pitanje oko incidenta sa ukrajinskim čamcima i tegljačem u Kerčkom moreuzu. Putin je ponovio svoju ocenu da je taj incident izazvan sa ciljem da se podigne rejting sadašnjim ukrajinskim vlastima. I predsednik Ukrajine Porošenko je uspeo u tome.

- Normalizacija odnosa između Rusije i Ukrajine zasad je nemoguća sve dok se u Kijevu na vlasti nalaze rusofobi - rekao je Putin, a zatim obećao da će i dalje pomagati građanima Donbasa da ih tamo definitivno ne unište.


PROČITAJTE JOŠ: Putin: Svet se brzo transformiše, ne smemo zaostati


Jedno od pitanja odnosilo se i na najnovija događanja u pravoslavnoj crkvi.

- To što se događa u pravoslavlju, zdravim umom se ne može objasniti. Tako nešto nije bilo ni u SSSR. Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovskog patrijarhata je bila praktično nezavisna. Jedino što su na propovedima spominjali ruskog patrijarha. Sada vidimo rast zavisnosti crkve u Ukrajini od Carigrada. Teško da će Istanbul dati toliku nezavisnost Ukrajinskoj crkvi koju joj je davala Moskva - rekao je Putin.


REKORDI

PRVA konferencija za medije, održana 2001. godine, trajala je najkraće od svih, tek jedan sat i 35 minuta. Putin se najduže zadržao u razgovoru sa novinarima 2008. godine, kada je na pitanja odgovarao četiri sata i 40 minuta. Ruski predsednik je tada odgovorio na 106 pitanja.


(NE)OZBILjNO O ŽENIDBI

I na ovoj godišnjoj konferenciji moskovski novinar je pitao hoće li se Putin oženiti i ko će biti ta dama.

- A jeste li vi oženjeni? - odgovorio je protivpitanjem predsednik Rusije, a kada je stigao potvrdni odgovor, Putin je kroz smeh rekao: "Eto oženjen je i to sada i meni želi" i dodao da "kao pošten čovek i ja jednog dana treba da se oženim"...

Vladimir i Ljudmila Putin su se razveli u leto 2013. godine posle tri decenije zajedničkog života. U tom braku imaju dve kćeri, Mariju i Jekaterinu.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Миле Боровиште

20.12.2018. 15:52

Ti Caruga bas pricas u vetar.Tvoja pamet i Putinova Kao nebo i zemlja.

sava savanovic(prvi srpski vampir)

20.12.2018. 16:59

@Миле Боровиште - tako je pamet zandara koji se skolovao u sremoskoj mitrovici nikako se ne poredi sa pamecu kuceta koji se takodje skolovao u sremskoj mitrovici!samo zandari su nekad i prepisivali od kucica!ajd nadji svog putka!

КИР СРБИН

20.12.2018. 23:04

@Миле Боровиште - Где си САБАХУДИНЕ, одавно те није било. Шта би после ових америчких "сјајних победа у Афганистану и Сирији?? Бежте ноге пос _ а вас јуначка гу _ _ _ а..

Cica

20.12.2018. 16:37

Sve osim uništenja Rusije je za Ameriku poraz koji će je višestruko koštati. Ukratko, pitanje života i smrti. Jedino sa Rusijom na kolenima oni mogu ostvariti zacrtanu svetsku dominaciju i neometano nastaviti sa pljačkanjem ostatka planete. Zato je pobeda Rusije istovremeno i pobeda celog čovečanstva.

Гојко

20.12.2018. 18:21

Лепо им је одговорио у вези убиства Џемала Хашогџија.за сада никоме из С Арабије ни оптужница,ни санкције држави,а Русији за живе Скрипаље,вишегодишње најтврђе санкције.