MOSKVA

OD STALNOG DOPISNIKA


Objavljene fotografije i imena ljudi za koje britanska policija misli da su otrovali bivšeg pukovnika Glavne obaveštajne uprave, dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu kćerku Juliju, Moskvi ništa ne govore, niti znače - izjavila je predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova. Ona je još jednom pozvala rukovodstvo Velike Britanije da se sprovede zajednička istraga u Solzberiju i Ejsmeriju gde se navodno koristio bojni otrov novičok.PROČITAJTE JOŠ - POGORŠAN ODNOS DVE SUPERSILE: Skripalj postao razlog sankcija

Britanska premijerka Tereza Mej je prethodno kazala da su Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov, koji su došli u London, a zatim u Solzberi, agenti ruske vojne obaveštajne službe GRU. Interesantno je da su u Londonu kazali da to možda i nisu prava imena dva čoveka za koje London tvrdi da su otrovali oca i kćerku Skripalj, već njihovi pseudonimi.


Britanija je u međuvremenu pozvala na razgovor ruskog otpravnika poslova u Londonu, a Mejova izjavila da je trovanje verovatno bila poruka drugim Rusima koji žive u inostranstvu.

Londonska policija je napravila detaljan "film" o tome kako su dva čoveka stigla iz Moskve avionom "Aeroflota" i dva puta bila u Solzberiju, a zatim se vratili u Moskvu na dan kad su i otrovani Skripalji.Zaharova, međutim, ističe da je za tako ozbiljna krivična dela potrebna ozbiljna analiza. Zasad nema nikakvog komentara predstavnika ruske obaveštajne službe.MOSKVA ZA SARADNjU

PREDSTAVNIK ruskog državnog tužilaštva je ponovio spremnost da ruski istražitelji sarađuju sa britanskim pravosudnim organima i očekuju da dobiju iz Londona materijale sa dokazima koje imaju Britanci. Portparol Aleksandar Kurenoj je istakao da su oni već dva puta predlagali Britancima da zajedno obave istragu.