Takse padaju unutar G7?

V. N.

09. 06. 2018. u 19:48

Tаксe падају унутар Г7?

Lideri najrazvijenijih zemalja sveta / Foto Tanjug / AP

Poruke i zakljuci američkog predsednika posle Samita

AMERIČKI predsednik Donald Tramp pozdravio je "izuzetno produktivne" razgovore o trgovini na samitu G7 industrijski najrazvijenijih zemalja u Kanadi, ali i upozorio na opasnost od uzvratnih mera na američke carine.

Tramp je rekao na konferenciji za novinare, pre odlaska iz La Malbea, da je svojim partnerima predložio slobodnu trgovinu unutar G7, bez taksi, subvencija i barijera, prenosi Frans pres.

On je takođe ocenio ocenom 10 (od 10) kvalitet svojih odnosa s drugim vođama, posebno navodeći kanadskog premijera Džastina Tridoa, francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačku kancelarku Angelu Merkel.

On je rekao da je imao uspešne sastanke tokom kojih je razgovarao o potrebi za "fer i recipročnom" trgovinom i načinu da se suprotstavi pretnji koju predstavlja Iran, prenosi agencija AP.

Tramp je rekao novinarima da je preneo ostalim svetskim vođama da će SAD preduzeti sve potrebne korake da spreči nefer praksu u spoljnoj trgovini. On je razljutio Kanadu, Meksiko i evropske zemlje nedavnom odlukom da uvede takse na uvoz čelika i aluminijuma.

Američki predsednik je uputio strogo upozorenje protiv uvođenja stranih barijera na trgovinu kao uzvratnu meru američkim taksama. "Ako uzvrate, prave grešku", rekao je.

A merički predsednik Donald Tramp rekao je da je njegov predstojeći samit s Kim Džong Unom jedinstvena šansa za severnokorejskog vođu.

- To je jedinstvena šansa koja se neće više pružiti - rekao je Tramp pre odlaska iz Kanade, prenosi Frans pres.

On je istakao da Severna Koreja "vrlo dobro" sarađuje sa SAD i da zasad stvari teku dobro, ali da ulazi, kako je rekao u "nepoznatu teritoriju".

RUSI NEĆE G8

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da Moskva nikada nije zatražila da joj se dozvoli povratak u G8.

TASS prenosi da je Lavrov to kazao ruskom televizijskom "Kanalu 1", komentarišući sugestiju predsednika SAD Donalda Trampa da Rusiju treba ponovo primiti.

- Kada su naši zapadni partneri odlučili da se vrate na format G7, mi smo prihvatili njihovu odluku i od tada radimo na drugim platformama - rekao je Lavrov.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije