Sudije stežu obruč oko Sarkozija

G. Čvorović

sreda, 21. 03. 2018. u 20:02

Судије стежу обруч око Саркозија

Nikola Sarkozi
Foto: Tanjug/AP

Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi drugi dan u pritvoru
PARIZ
OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"


STEŽE se obruč oko bivšeg francuskog predsednika Nikole Sarkozija, koji je u sredu proveo drugi dan u pritvoru u Sudskoj policiji u Nanteru, zbog sumnji da mu je predsedničku kampanju pre 11 godina sa 50 miliona evra finansirao svrgnuti libijski lider Moamer el Gadafi.

Sarkoziju je pritvor počeo u utorak ujutro, kada se sam pojavio u prostorijama sudske policije, na osnovu ranije uručenog poziva u kome je bilo naznačeno da će protiv njega biti određen pritvor. To je, inače, bio prvi put da ga sudije ispituju u okviru ove afere povodom koje je istraga pokrenuta još 2013. godine.

Iako su iz njegovog okruženja očekivali da bi sve moglo da se završi u toku istog dana, istražni sudija zadužen za pitanja korupcije odlučio je da do kraja iskoristi zakonsko pravo o dvodnevnom zadržavanju. Sarkozi je, ipak, imao neobičnu privilegiju da noć između "dva dela" pritvora provede u svom stanu. Oko ponoći, dozvolili su da ode na pauzu koja je kratko trajala. U sredu ujutro u 8 sati pritvor mu je ponovo započeo.

Pročitajte još - NIKOLA SARKOZI U PRITVORU: Sumnja se da mu je Gadafi finasirao kampanju


Sarkozi odranije odlučno pobija da mu je Gadafi finasirao kampanju, zbog čega su ga neki, čak, optužili da je pokrenuo rat protiv bivše libijskog lidera. Francuski Centralni biro za borbu protiv korupcije, finansijskih i poreskih malverzacija je, međutim, nedavno dostavio sudijama detaljni izveštaj, zasnovan na svedočenjima, o tome kako je cirkulisao libijski novac u Sarkozijevoj kampanji. Posle toga, bivši predsednik je ubrzo stavljen u pritvor u kancelarijama sudske policije.

PRITVOR, DRUGI PUT


OVO je drugi put da jedan francuski predsednik završi u pritvoru, a oba puta protagonista je bio Nikola Sarkozi. U identičnoj situaciji se našao 2014, kada je pritvoren 9 sati. Sve je, takođe, počelo od sumnji da je Gadafi finansirao njegovu kampanju, zbog čega je sud prisluškivao Sarkozijeve razgovore s advokatom koje je vodio pod lažnim imenom Pol Bizmut. Tako se stiglo do podataka iz drugog dosija oko finansiranja njegove kampanje od strane nekadašnje vlasnice "L'Oreala" Lilijan Betankur. Sarkozi je kasnije oslobođen optužbi da je koristio slabost vlasnice kozmetičke imperije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Pera

21.03.2018. 20:53

Tako se to radi u uređenim državama gde institucije sistema funkcionišu na pravi način.Svi jednaki pred zakonom.

Zigi

21.03.2018. 20:55

francuzi su unistili Libiju u kojoj I dan danas traju sukobi na stotine hiljada ubijenih Libijaca samo da ne vrate novac!

Nuclear Vlasta

21.03.2018. 22:13

Драго ми је због овога, надам се да ће сви који су као Саркози одговорни за смрт Гадафија овако проћи.