Koka Kola nalazi svoj put do Severne Koreje

Tanjug

20. 04. 2017. u 10:00

Кока Кола налази свој пут до Северне Кореје

Foto Tanjug, AP Photo/Wong Maye-

U Severnoj Koreji raste potražnja za Koka Kolom, a boce punjene u Kini nalaze svoj put do ekskluzivnih prodavnica u prestonici Pjongjangu

PJONGJANG - U Severnoj Koreji raste potražnja za Koka Kolom, a boce punjene u Kini nalaze svoj put do ekskluzivnih prodavnica u prestonici Pjongjangu, gde elita i srednja klasa uživaju u osvežavajućem piću.

Ipak, u ostatku zemlje obično se nalaze samo imitacije, piše AP.

Severna Koreja i Kuba su jedine dve zemlje na svetu u kojima kompanija Koka Kola zvanično ne posluje, rekla je direktorka za komunikacije te kompanije En Mur. Američka agencija navodi da je stanje takvo zbog sankcija uvedenih prema tim zemljama.

Koka Kola iz Kine može se pronaći i u međunarodnim hotelima koje posećuju meštani koji mogu da priušte visoke cene, strani turisti i biznismeni, uglavnom iz Kine. Pepsi se, međutim, viđa ređe.

Koka Kola koja se služi u lokalnim restoranima i prodavnicama gde većina tipičnih severnokorejaca pazari, verovatno je lokalna imitacija, iako iz daljine veoma liči na "pravu stvar".

Lokalne imitacije u ambalaži od 1,25 litara imaju isti oblik kao autentična Koka Kola, sa odgovarajućom crvenom bojom i specifičnim čepom, međutim, umesto kineskih fonetskih karaktera, obično piše "slatko gazirano piće sa ukusom kakaa".

Na nalepnici se navodi adresa i telefon kompanije koja proizvodi piće, Vongbong Trejding, ali AP nije uspeo da dobije bilo kakav komentar, jer su takvi brojevi dostupni samo unutar telefonske mreže Severne Koreje.

Kako navodi AP, ukus "nije loš". Piće je gazirano i skoro identično u izgledu pravoj Koka Koli.

Kako agencija navodi, svaki ljubitelj bi rekao da je u pitanju dobra kopija.

Kada je 2000. godine došlo do "otopljenja" odnosa između SAD i Severne Koreje, postojale su glasine da je Koka Kola bila na ivici da se probije na tržište, međutim, takav razvoj događaja osujetio je razvoj nuklearnog programa Severne Koreje, navodi AP.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Dragan

20.04.2017. 13:30

Ni Koka Kola koja se legalno proizvodi nije svuda ista. "Nasa" i "Makedonska" su po meni mnogo bolje od onih u Grckoj, Turskoj, Madjarskoj, Bosni i Rumuniji. Originalnu iz SAD nisam imao prilike da probam.