HAVANA - Bivši predsednik Kube Fidel Kastro je oštro kritikovao Sjedinjene Američke Države i Evropu, optužujući ih za ratno huškanje, dok je predstavnike NATO uporedio sa nacistima.

U kolumni objavljenoj u kubanskim državnim medijima, otac tamošnje komunističke revolucije je takođe kritikovao američkog senatora Džona Mekejna zbog politike na Bliskom Istoku, nazvavši ga "najbezuslovnijim saveznikom Izraela", prenela je agencija AFP.

"U svetu poslednjih godina nije bilo predaha, posebno otkad je Evropska ekonomska zajednica, pod strogim i bezuslovnim vođstvom SAD-a, odlučila da je vreme da se izravnaju računi sa onim što je ostalo od dve velike nacije (Rusije i Kine), koje su prethodno herojski stavile tačku na imperijalistički kolonijalni poredak kojeg su svetu želeli da nametnu Evropa i SAD", istakao je 88-godišnji kubanski lider.

Kastro je takođe optužio Zapad za cinizam i dodao da je ta karakteristika postala "simbol imperijalističke politike".

On je posebno izdvojio Mekejna, kandidata Republikanske stranke na predsedničkim izborima u SAD 2008. godine, za kojeg kaže da je podržavao izraelsku obaveštajnu službu Mosad i da je "zajedno sa tom službom ušestvovao u kreiranju Islamske države, koja danas kontroliše značajan i važan deo Iraka, a navodno i trećinu Sirije".

Kad je reč o Severnoatlantskoj alijansi, Kastro je izjvio da ga njeni predstavnici podsećaju na zloglasne SS odrede nacističke Nemačke.

"Mnoge ljude zaprepasti kad čuju izjave nekih evropskih portparola NATO-a, koji govore sa stilom i izrazom lica poput nacističkih SS odreda", rekao je on.