MUZEJSKA ZBIRKA SVEDOČI O 150 GODINA POSTOJANJA: Filološka gimnazija poziva bivše profesore i đake

B.B.

13. 12. 2020. u 13:05

EPIDEMIJA korona virusom pomerila je je obeležavanje 150 godina rada Filološke gimnazije u Beogradu za proleće. Vek i po postojanja jedne od najboljih gimanzija biće obeležen osnivanjem muzejske zbirke, koja će svedočiti o dugoj istoriji ove škole, kako bi se sačuvala uspomena na generacije profesora i učenika, od kojih su mnogi ostavili neizbrisivi trag u društvenom, kulturnom i naučnom životu u zemlji i inostranstvu.

МУЗЕЈСКА ЗБИРКА СВЕДОЧИ О 150 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА: Филолошка гимназија позива бивше професорe и ђаке

Foto: V. Danilov

Zbog toga je upućen poziv bivšim profesorima, đacima i njihovi porodicama, da školi ustupe originalne ili kopije đačkih knjižica, sveodočanstava, diploma, uverenja, fotografija, pisama i svih drugih dokumenata vezanih za školovanje u ovoj gimnaziji. Biografske podatke i građu mogu dostaviti u elektronskoj formi na adresu FG.150godina@gmail.com.

- Ustupljena dokumenta će najrečitije podsećati na sve one koji su ovde radili i učili, na čast i ponos naše škole i srpskog školstva - kaže Dragana Ćećez Iljukić. - Uvereni da ćete se odazvati ovoj molbi, zahvaljujemo unapred na darovima i pomoći, da i na ovaj način potvrdimo mesti i značaj Filološke gimnazije u kulturnoj istoriji naše zemlje.

Ukazom Kneza Milana Obrenovića 1870. godine osnovana je Druga muška polugimnazija, današnja Filološka gimnazija. U međuvrmenu je menjala zvaničan naziv više puta: Gimnazija "Vuk S. Karadžić" (1898), Druga muška gimnazija (1909), Druga beogradska gimnazija (1953), Druga beogradska gimnazija "Ivo Lola Ribar" (1959), Škola za obrazovanje kadrova prevodilačke struje "Ivo Lola Ribar" (1980), Jezička škola Druga beogradska gimnazija "Ivo Lola Ribar" (1988), da bi 1991. godine prerasla u Filološku gimnaziju prvu i tada jedinu školu te vrtse u istoriji srpskog obrazovanja.

Maja 2007. godine na sednici Vlade Republike Srbije, odlučeno je da se Filološka gimnazija proglasi školom od posebnog interesa za Republiku Srbiju.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024