Aktivisti traže promenu naziva vina nazvanom po nacisti

Tanjug

12. 12. 2018. u 22:28

Austrijski aktivisti traže promenu imena poznatog austrijskog crnog vina, koje je nazvano po njegovom stvaraocu Fridrihu Cvjgeltu, inače "strastvenom nacisti"

Активисти траже промену назива вина названом по нацисти

Depositphotos

BEČ - Austrijski aktivisti traže promenu imena poznatog austrijskog crnog vina, koje je nazvano po njegovom stvaraocu Fridrihu Cvjgeltu (Friedrich Zweigelt), inače,"strastvenom nacisti".

Vino Cvajgelt nastalo je zahvaljujući ukrštanju vrsta vinove loze Sankt Loren i Blaufrenkiš, u čemu je uspeo Fridrih Cvajgelt 1922 godine.

On je svoju kreaciju nazvao " Rotburger", a posle njegove smrti vino je nazvano po njemu.

Inicijativa "Institut bez određenih osobina" kritikovala je, na konferenciji za štampu, austrijske vinare, što, kao nijedna druga privredna grana, ćute o nacističkoj prošlosti.

"Ćute iako je Cvajgelt bio "strastveni nacista", koji je već od aprila 1933. postao član tada zabranjenog NSDAP", ukazali su oni.

Aktivisti su preneli da je Cvajgelt "Anšlus" komentarisao rečima da je "loš san oteran bučnim koračanjem nemačkih vojnika", kao i da je "jevrejskom spekulativnom duhu oduzeto tlo pod nogama".

Članovi lokalnog otpora, kako prenose aktivisti, prebacivali su Cvajgeltu da je mogao da spreči izručenje jednog đaka Gestapou, te da je i lično profitirao od dolaska nacista.

Od 1938. godine do oslobađanja Austrije on je bio direktor obrazovne ustanove za vino i povrtarstvo u Klosternojburgu.

Nakon završetka rata izgubio je to radno mesto, i dospeo je u zatvor zbog širenja mržnje, ali je već nakon šest meseci oslobođen.

Aktivisti traže rasvetljavanje prošlosti Cvajgelta i obaveštenje o nacističkoj pozadini, kao i promenu imena ove vrste vina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Nikola

13.12.2018. 02:28

Ne postoji nigde sem kod nas termin "crno vino". Red wine je crveno vino, bilo i biće. Važno je istaći da je vino u crkvenim obredima simbol Hristove krvi, pa kao takvo nikako ne može biti crne boje. Hvala na objavljivanju komentara!