Умро човек који је спречио нацисте да дођу до атомске бомбе

Тањуг

21. 10. 2018. у 21:43

Јоаким Рененберг је 1943. године био на челу операције спроведене иза непријатељских линија у тада окупираној Норвешкој, током које је нацистичко постројење за производњу деутеријума (тешке воде) дигнуто у ваздух

Умро човек који је спречио нацисте да дођу до атомске бомбе

Print screen Youtube

Норвежанин, вођа операције којом су нацисти спречени да у Другом светском рату произведу неопходне материјале за производњу атомске бомбе, преминуо је у 99. години.

Јоаким Рененберг је 1943. године био на челу операције спроведене иза непријатељских линија у тада окупираној Норвешкој, током које је нацистичко постројење за производњу деутеријума (тешке воде) дигнуто у ваздух, наводи Ројтерс.

Када га је тадашњи британски Директорат за специјалне операције одабрао за вођу смелог подухвата, Рененберг је имао само 23 године и био је најмлађи члан тима који је отишао иза непријатељских линија.

Рененбергов тим се тада, како наводи Ројтерс, суочио са готово немогућим изгледима за успех. Ранија операција није ни успела да стигне до постројења, а њени чланови су заробљени или убијени.

Тим који је заслужан за саботажу постројења касније је описао своју мисију као готово самоубилачку.

Операција је почела спуштањем на планинску раван покривену снегом, након чега су оперативци скијама кренули према својој дестинацији. Пешке су стигли до постројења, где су поставили бомбе.

Рененберг је тада донео кључну одлуку да фитиље на бомбама скрати, чиме је скратио и време за изазивање експлозија, али и тиму дао мање времена за бег.

Након што су нацисти схватили шта се догодило, за тимом је покренута потрага. Чланови тима су тада започели свој бег, прешавши неколико стотина километара кроз планински терен како би стигли до безбедност.

Рененберг је успео да се скијама спусти до комшијске Шведске две недеље касније, која је била неутрална током Другог светског рата.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације