Nakon testiranja 60 radnika fabrike obuće Alfa, njih 23 su pozitivne na korona virus, zbog čega je Štab za vanredne situacije opštine Modriča reagovao i naložio obustavu rada fabrike sa 450 radnika u narednih 14 dana.

Takođe je naređeno da Epidemiološka služba obavi testiranje i drugih radnika koji imaju simpotome na koronu. Branislava Zeljković vršilac dužnosti direktora0 Instituta za javno zdravlje Srpske koji je sa sardnicima porisustovao sedinci štaba u Modriči obećao je maksimalnu pomoć u saniranju novopojavljenog kako je rekao lokalnog žarišta. On je rekao, „da je u prethodna 24 časa testirano 296 uzoraka u RS. Pozitivna je 31. osoba od čega 23 iz Modriče, 3 iz Banja Luke, dve osobe iz Dervente, te po jedna osoba iz Prijedora, Doboja i Prnjavora.


Dvoje lica je u prethodna 24 časa preminulo, jedna osoba je iz Banja Luke, a druga iz Kotor Varoši. Ukupan broj oboljelih osoba u Srpskoj je 1469, sa 116 preminulih lica“.

Sve modričane je uznemirila pojava novog žarišta u fabrici obuće „Alfa“. Posle dečijeg vrtića i sahrane u selu Dugo Polje, fabrika je sa 23 zaražena radnika žarište sa najvećim brojem zaraženih u jedom danu.

- Epidemiološka služba u Modriči već je preduzela sve mere na identifikaciji svih kontakata koji dolaze iz navedenog žarišta. Institut za javno zdravstvo zajedno sa regionalnim centrom u Doboju pomoći će Modriči kako bi se epidemiološka situacija držala pod kontrolom. Ovo je nešto što se moglo očekivati i može se desiti bilo gde u Srpskoj. Da se ovo ne bi dešavlo odgovornost je na pojedincima. Identifikovaće se svi bliski kontakti, izvršiti testiranja lica koja ispunjavaju uslove za testiranje, odnosno po definiciji slučaja i u skladi s tim pratićemo situaciju narednih dana - rekao je Zeljković.

Pročitajte još: Bilans u Srpskoj: Zaražena 23 radnika Fabrike obuće "Alfa"!

Od početka pandemije 56 lica je zaraženo u Modriči, pet je izgubilo bitku sa pandemijom a osam lica je izlečeno.

- Mi u ovom trenutku ćemo raditi na utvrđivanju stepena zaraženosti ova 23 radnika. Prema poslednjim informacijama samo dvoje imaju simptome zaraze a ostali su asimpotmtični. – konstatgovao je Darko Stefanović direktor Doma zdravlja.

Zbog navedene situacije u Modriči su pojačane mere zaštite od korone. U prvom redu obavezno je nositi zaštitnu opremu, obaviće se u roku 24 časa dezinfekcija celog grada i moraju se pojačati mere lične higijene.

- Očekivali smu prolazak pandemije, a onda se pojavi ovaj slučaj. Moramo brinuti o sebi i onima oko sebe.Pomoći ćemo ovoj fabrici u skladu sa svojim mogućnostima.Pored toga fabrikama obuće, Alfa, Tema i Komo podelićemo odam zaštitne maske za radnike.- naglasio je Mladen Krekić Krekić komdasn štab za vrnedne sitacije u Modriči.