Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je jedna od ključnih mera u borbi protiv epidemije virusa korona bio karantinski sistem na granici.

Dodik je nakon sastanka sa ministrom bezbednosi BiH Fahrudinom Radončićem i ministrom unutrašnjih poslova RS Draganom Lukačem izrazio nadu da će u narednih dan ili dva karantini biti uspostavljeni i u Federaciji BiH.

- BiH je na različitim nivoima preduzimala mere kako bi se zaštitili od virusa. Zvuči dobro ocena Svetske zdravstvene organizacije (SZO) da je BiH preduzela dobre mere, a to je učinjeno zahvaljujući koordinaciji koju smo obezbedili. Mere podrške treba da budu sinhronizovane od nivoa BiH do opština kako bi se znalo šta ko radi - istakao je Dodik.

On se zahvalio Radončiću što je uveo dobru praksu u radu Ministarstva bezbednosti BiH, a to je održavanje bliskih kontakata sa svim nivoima vlasti.

Govoreći o podeli novca od MMF-a, Dodik je istakao da se to treba što pre rešiti.

- Ne smemo dozvoliti da se, zbog nekih pozicija koje imamo, svi zajedno izgubimo sve. Potrebno je da se napravi određena vrsta kompromisa  - rekao je Dodik.

On kaže da je pristao da se deo pomoći, koji je došao iz Turske, a pripada Republici Srpskoj dodeli Graničnoj policiji BiH, a radi se o maskama, rukavicama i slično.

- Republika Srpska u ovom trenutku ima sasvim dovoljno maski i rukavica i možemo to da učinimo i mislim da je to pravi način - kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima nema razloga za odgađanje lokalnih izbora, budući da se u poslednje vreme pojavljuju i takvi predlozi.

- Izbore treba raspisati, pokušati ispoštovati zakonske rokove, a ukoliko dođe do ugrožavanja epidemiološke situacije imamo dovoljno vremena da početkom septembra dogovorimo eventualno prolongiranje izbora - naglasio je Dodik.

Na pitanje novinara ministar unutrašnji poslova RS Dragan Lukač je rekao da trenutno nema potrebe za rigoroznijim merama, kada je u pitanju sprečavanje širenja virusa korona.

- Naš zdravstveni sistem može da podnese trenutno stanje. Sve više građana poštuje dosadašnje mere, kao i policijski čas. Rigoroznije mere ćemo uvoditi samo ukoliko bi došlo do pogoršanja situacije - rekao je Lukač.

Na to se nadovezao i Dodik navodeći da će ukidanje donesenih mera zavisiti isključivo od struke, a ne od bilo kakve politike.

- Nijedna mera neće biti ukinuta, a da pri tom ne budu konsultovani epidemiolozi i drugi stručnjaci. Ovo ograničenje kretanja koje imamo u Srpskoj nije "pravi" policijski čas. To je poziv na savest i odgovornost ljudi da socijalnom distancom prekinemo širenje virusa. Pravi policijski čas podrazumeva represiju, a ovde nema represije. Nikoga silom ne primoravamo da bilo šta uradi. Ne smemo olako popustiti sa merama, jer može da nam se desi italijanski scenario. Ovo nije završeno. Ne trebaju nam dodatne mere, nego da ispoštujemo postojeće. Epidemiolozi će reći kada treba da ukinemo ove mjere i kada to kažu odmah ćemo to uraditi - kaže Dodik.

Ministar bezbednosti BiH Fahrudin Radončić kaže da se na sastanku razgovaralo o saradnji ministarstava i entitetskih policija, za koju kaže da je izvanredna, kao i merama na sprečavanju širenja virusa korona.

-  Mislim da je bezbednosni sektor i na nivou entiteta i na nivou BiH "kupio" veoma važnu stvar, a to je vreme za našu medicinsku struku. Preduzetim merama dali smo lekarima vremena da pripreme bolnice, našim vlastima mogućnost da nabave respiratore i mnogu drugu medicinsku opremu. Struci smo dali vremena da se upozna kako na najefikasniji način da se bori s virusom korona - rekao je Radončić.

On kaže da tek treba da se razgovara o socioekonomskim programima i merama koje BiH mora da poduzme kada je u pitanju saniranje ekonomskih šteta, za koje kaže da će biti ekstremno velike i neminovne po okončanju epidemije.

BEZ POSTUPANjA ZA ŠIRENjE PANIKE

Milorad Dodik kaže da je sa ministrom unutrašnji poslova RS Draganom Lukačem dogovoreno da policija ne postupa na osnovu uredbe o zabrani širenja dezinformacija i panike.

- Da ne bi bilo da policija nešto zloupotrebljava ona neće postupati po toj uredbi. Nikome neće faliti dlaka sa glave, ali ako građani prijave da su uznemireni policija nema šta drugo nego da dođe - istakao je Dodik.