Ako bude strogo kažnjavano nepoštovanje propisanih mera radi sprečavanja širenja virusa korona i svi se budu ponašali odgovorno u šestoj nedelji neće biti značajnog povećanja pozitivnih lica na virus i Srpska će ući u fazu platoa sa očekivanim padom krivulje u sledećoj fazi, navodi predsednik Tima za praćenje i sprovođenja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije Nenad Stevandić.


-Tada ćemo se više baviti lečenjem do tada obolelih, izolacijom, karantinom i kontrolnim testiranjima, te lečenjem posledica za društvo i privredu. Od početka ozbiljno pratim tok epidemije i analiziram mnoge parametre, te sam do sada dobro pogađao u drugoj i trećoj neđelji, naveo je Stevandić u autorskom tekstu posvećenom epidemiji virusa korona.


On je istakao da još postoje ljudi koji se ne ponašaju odgovorno ili čak svojim egoizmom i neozbiljnošću bukvalno prenose virus u najvažnijoj fazi epidemije.


-Oni su nam danas najveća briga i opasnost jer mogu da upropaste sve što smo do sada sjajno uradili i zbog čega još držimo situaciju pod kontrolom", istakao je Stevandić.


On je podsetio da su lekari u Klinici za infektivne bolesti UKC RS u Banjaluci i drugih klinika, koji direktno i svakodnevno rade sa 70 do 80 srednje teških i teških pacijenata, dva puta testirani i da nijedan nije bio pozitivan.


-To znači da disciplina funkcioniše i na nekoliko centimetara od virusa korona. Zašto je onda problem da svaki građanin ostane kod kuće i da na bezbednoj udaljenosti sa ukućanima gleda filmove i redovno dezinfikuje svoj prostor, a oprezno ide u nabavku i prati uputstva nadležnih institucija? To je mnogo manje opasno i ne traži se preuzimanje rizika za vlastiti život. A uz vlastiti će sačuvati i mnogo drugih života. Jednostavno je i molim sve da izdrže i istraju. Još nije gotovo, naveo je Stevandić.


On je dodao da je možda prerano tvrditi i u odnosu na brojeve u svetu zvuči nemoguće, ali pobeda se ipak naslućuje.


-Podaci govore da su skoro svi testirani iz karantina sa graničnih prelaza u Srpskoj negativni i da je u odnosu na mnogo veći broj novotestiranih danas procentualno nešto manji broj pozitivnih na virus korona, nego prošlih nekoliko dana ili preciznije u trećoj neđelji. Neki klasteri se gase, mnogi izlaze iz izolacije i tek sporadično imamo nove slučajeve kojima tražimo i nalazimo kontaktnu osobu ili tačku odakle su pokupili virus, istakao je Stevandić.


On je ocenio da je loše što u Federaciji BiH nema ozbiljnih informacija i podatka o mjerama i realnom broju slučajeva i kontrolnih klastera, ali da se nada da će i kod njih biti bolje i organizovanije.


-Dakle, nema opuštanja jer se sada bitka odlučuje. Ako bude stroge i stalne discipline, brzo će doći i vreme vedrine, poručio je Stevandić.