Modriča, 08.03.2020.- Predstavnici švajcarske Fondacije „Obervalis – Deca našeg svieta“ boravili su ovog vikenda u Modriči i u razgovoru sa rukovodstovom opštine obećali su pomoć u izagradnji zatvorenog bazena u ovom gradu. Načelnik opštine Mladen Krekić, i Josef Fuks, Jo Curbrigen i Branko Vidić dogovorili su da se na osnovu idejnog rešenja raspiše tender za izradu projektne dokumentacije za bazen, nakon čega bi bio raspisan i tender za izvođača radova. Kako nezvanično saznajemo prestavnici švajcarske humanitarne Fondacije doniraće 500 hiljada maraka a učešće opštine biće 1,4 miliona maraka. Na sastanku su prezentovana dva idjena rešenja budućeg kompleksa zatvorenog bazena.


- Kada smo poslednji put boravili ovdje razgovarali smo sa vaspitačima u dnevnom centru i vrtiću koji divno rade svoj posao.Tada smo zaključili da im nedostaje samo jedan element u radu, a to je rad sa decom u vodi. Zbog toga smo razgovarali sa predstavnicima Opštine o ideji izgradnje bazena. Dokazano je da deci sa posebnim potrebama voda i bazen imaju višestruki zanačaj za razvoj njihovog tela.Zbog toga smo odlučili na još jedno ulaganje u Modriču - rekao je Josef Fuks.


Ideja o izgradnji bazena u Modriči potekla je od Branka Vidića čoveka koji radi u Švajcarskoj i aktivista je navedene humanitarne organizacije.


- U vrtiću i dnevnom centru vidimo veselu i nasmejanu decu koja čak i rade u kafeteriji - slastičarnici.Vidimo njihove zadovoljne roditelje. Veliki napredak u razvoju vidi se kod ove dece. Obzirom da Modriča nema bazen, došao sam na ideju da predložim mojim prijateljima iz Fondacije da pomognemo izgradnju bazena. Ideja im se svidela i odlučili su da učestvuju u finansiranju izgradnje bazena. - naglasio je Branko Vidić.


Uz pomoć švjacrske humanitarne organizacije do sada su izgrađeni Dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama, Dečije obdanište i slastičarnica.U te objekte švajcarci su uložili preko 1,5 miliona marka.Pročitajte još: Modriča dobija bazen ?


- Oni su ponovo pokazali spremnost da učestvuju u projektu izgradnje bazena. Mi ćemo biti većinski investitori a njihova donacija koliko god da bude, hvala im na tome. Veliku zahvalnost dugujemo Branku Vidiću koji je svoje prijatelje doveo u naš grad, na bazi čega su i realizovani navedni projekti. – rekoa je Mladen Krekić načelnik opštine Modriča, U prvoj fazi gradiće se zatvoreni bazena, dok će u drugoj fazi biti izgradanja otvorenog olimpijskog bazena. Loakcija na kojoj se planira izgradnja bazena je između Sportske dvorane i stadiona FK Modriča, gotovo u centru grada.