Ministar prosvete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila da će eksperimentalna mala matura biti održana ove godine u svih 187 osnovnih škola u Srpskoj, a planirano je da 2021. godine bude obavezna za sve učenike osnovne škole.

Trivićeva je rekla da se poslednje dve do tri godine radi eksperimentalno mala matura, odnosno testiranje ili provera nivoa znanja učenika.


- Planirano je da se na kraju školske 2020/2021. godine pristupi zvanično testiranju, odnosno polaganju male mature. Ove godine ćemo provesti eksperimentalno testiranje u svim osnovnim školama, rekla je Trivićeva novinarima.


Direktor OŠ "Sveti Sava" Miroslav Popržen rekao je novinarima da se još ove godine škole uvežbavaju kada je reč o maloj maturi.

-Već od naredne, 2021. godine, to će biti zvanično mala matura gde će rezultati sa testiranja biti vrednovani za upis đaka u srednje škole, tako da su još ove godine sve škole u Srpskoj obuhvaćene eksperimentalnom malom maturom, rekao je Popržen, koji je i predsednik Aktiva direktora banjalučkih osnovnih škola.


U junu prošle godine eksperimentalna mala matura iz matematike i srpskog jezika izvodila se u 94 od 187 osnovnih škola u Republici Srpskoj.


Pročitajte još: Trivićeva: Interes dece u prvom planu


Eksperimentalnom malom maturom prošle godine bilo je obuhvaćeno više od 4.500 učenika devetih razreda.