U Socijalističkoj partiji raste nezadovoljstvo rukovođenjem predsednika Petra Đokića, a poslednji u nizu odbora koji otkazuju poslušnost predsedniku partije je upravo njegov matični odbor u Brčkom. Prema dobro obaveštenim izvorima “Novosti” bliskim brčanskom odboru Socijalista, sukob je između Petra Đokića i njegovog sina Bojana sa jedne strane i predsednika Opštinskog odbora Brčko Zorana Kokanovića, člana Glavnog odbora SPRS i poslanika u Brčko Distriktu. Đokići su pokušali da na poslednjoj sednici kadriraju svog čoveka na funkciju šefa Odeljenja za poljoprivredu u Brčkom, ali na kraju je prošao predlog predsednika OO Kokanovića, uprkos pritiscima na članove odbora od strane Petra i Bojana Đokića.

Pročitajte još: Plata veća u privredi nego u javnoj upravi: Ministar privrede RS Vjekoslav Petričević o ekonomskim kretanjima

- Prvo je na zahtev predsednika odbora Brčko smenjen šef odeljenja za privredu BD Zoran Gajić, odnosno podnio je ostavku iz “zdravstvenih razloga ”, a Gajić je inače kadar Bojana Đokića, sina predsednika partije. Na sednici odbora, nije prošao predlog Petra i Bojana Đokića, koji su tražili da za šefa odeljenja bude imenovan Boško Orlić, nego je prošao predlog Zorana Kokanovića, čoveka koji je u Brčkom napravio rezultat i koji ima poverenje većine Socijalista u ovom gradu – kažu dobro obavešteni izvori i dodaju da će na ovo mesto biti imenovan Perica Burgić kojeg predlaže struja Kokanovića.

Izvori našeg lista tvrde da je Đokić posle fijaska na sednici opštinskog odbora u kasne sate telefonom kontaktirao gradonačelnika Brčkog i tražio da ne prihvati ostavku Gajića, kako ne bi prošao predlog Opštinskog odbora.

Naši sagovornici tvrde i da se nije često dešavalo da predsednik jedne partije nema podršku u matičnom odboru, pa se među Socijalistima uveliko priča o ponudi predsedniku da se povuče i sa pozicije predsednika i sa političke scene, nakon niza afera i činjenice da nema podršku ni u rođenom Brčkom.

- Socijalisti u Brčkom imaju rezultat i imaće ga ponovo, a rukovodstvo partije na čelu sa Đokićem i njegovim ambicioznim sinom Bojanom predstavlja kamen oko vrata. Nema liderstva, nego se radi isključivo o sitnim ličnim interesima i trgovinama, nema podrške, ali ima afera i kadriranja nesposobnih i nezaslužnih lica na najodgovornihe funkcije. U Brčkom je Petar pokušao da uvede sina kao osobu koja će preuzeti primat u partiji, ali je to na njihovo veliko iznenađenje propalo. Autoritet više nema ni Petar, a kamoli njegov sin, kažu naši izvori.

Takođe dodaju da je Đokić pokušao da “zavede red” u partiji posle pobune hercegovačkih socijalista zbog kadriranja i odnosa rukovodsta partije prema odborima koji su napravili rezultate na prošlim izborima.

- Autoritet je pokušao pokazati u Brčkom, gde je smatrao da je “siguran”, ali je iz svega izašao kao predsednik partije bez podrške iz sopstvenog odbora, ističu izvori.

Novosti su kontaktirale Bojana Đokića kako bi nam prokomentarisao situaciju u SP Brčko, ali nam je rekao da ne može komentarisati pomenute navode. Za razgovor nije bio raspoložen ni Zoran Kokanović predsednik SP u Brčkom, koji je rekao da ima privatnih obaveza. Petar Đokić lider SP nije bio dostupan za izjavu.

VLADA RS SEDNICA

Unutrašnji problemi za Đokića predstavljaju samo dio tereta, jer kao ministar rudarstva i energetike našao se na udaru premijera Radovana Viškovića, zbog stalnog pristizanja negativnih mišljenja na dodele koncesija. Već duže vreme u pripremi je Tematska sjednica Vlade RS na kojoj će biti analiziran rad Đokića kao ministra i njegovih koncesija, ali topk posebne sednice Vlade RS zavisiće od dešavanja u SP i mogućnosti da Đokić izugubi podršku u stranci.