Dodik: Makron priznao da je BiH opasnost za EU

Tanjug

08. 11. 2019. u 13:45

Додик: Макрон признао да је БиХ опасност за ЕУ

AP Photo

Zahvalan sam predsedniku Makronu što je svetskoj javnosti saopštio istinu na koju ja duže vremena ukazujem, kazao je Dodik
Francuski predsednik Emanuel Makron je svojom izjavom o BiH, kao "tempiranoj bombi", priznao da je ovako nakaradno ustrojena BiH opasnost za Evropsku uniju zbog islamskog terorizma, iszajvio je danas srpski član Predsedništva BiH, Milorad Dodik i istakao da je zahvalan francuskom predsedniku na tome.


"Zahvalan sam predsedniku Makronu što je svetskoj, ali i svojoj javnosti saopštio istinu na koju ja duže vremena ukazujem, kada je u pitanju BiH, a zbog čega sam trpeo kritike nekih iz međunarodne zajednice, kojima nije odgovarala istina o stanju u BiH. To što je saopštio Makron je odgovoran pristup resavanju tih problema sa kojima se suočava BiH", rekao je Dodik za Tanjug.


Dodik kaže da je Makron svojom izjavom priznao da ovako nakaradno ustrojena BiH predstavlja opasnost za Evropsku uniju zbog islamskog terorizma i ratnika džihada koji su regrutovani u BiH za ratišta u Siriji, Iraku... a koji se sada vraćaju u zemlju.


"Zapad je dugo godina ohrabrivao sarajevske hegemonističke i centralističke krugove, a to je dovelo do toga da je BiH postala potpuno disfunkcionalna zajednica usled potkopavanja Dejtonskog sporazuma, odnosno dejtonskog uređenja, dok je snagom delovanja sarajevskih političkih krugova skliznula u potpuni islamistički ekstremizam", naveo je Dodik.


PROČITAJTE JOŠ: Izetbegović: Entitet ne može da naredi vojnu neutralnost


Dodik kaže da nije srećan što je stanje u BiH na naki način politički neodrživo, ali, dodaje, ako vas jedan od vodećih svetskih lidera označi kao glavni problem u regionu i još navede konkretan razlog, on tu više ne bi imao šta da doda, već samo da zatraži odgovore od nadležnih u Sarajevu da iznesu istinite podatke o islamskim fundamentalistima, o kojima govori predsednik Makron i kakva je tu uopšte uloga Sarajeva.


"Nakon samita u Sofiji, kada je saopštio da se Evropska Unija neće više širiti na Zapadni Balkan, Makron je svojom izjavom o BiH sada rekao i jedan od osnovnih razloga za to", poručio je Dodik.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

buki

08.11.2019. 18:09

Ti isti sto se vracaju iz Sirije i Iraka, kao i mnogi iz Irana bili su 90-ih regrutovani za ubijanje i proterivanje Srba, ali nikome u svetu to tada nije smetalo. Ni sada Makronu ne smeta sto su Srbi opkoljeni mudzahedinima, nego sto su oni na granici sa Hrvatskom. Nema nekog posebnog razloga da Dodik bude zahvalan, ali Srbi se zbog vekovnih nepravdi koje trpe, zadovoljavaju i mrvicama.