Izetbegović: Entitet ne može da naredi vojnu neutralnost

Tanjug

07. 11. 2019. u 13:43

Изетбеговић: Ентитет не може да нареди војну неутралност

Foto Tanjug / AP

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović rekao je u Mostaru da ta stranka ne može da dozvoli da entitet naredi državi vojnu neutralnost

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović rekao je danas u Mostaru da ta stranka ne može da dozvoli da entitet naredi državi vojnu neutralnost.

Delegacija najuticajnija bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA), Bakira Izetbegovića i predstavnici Hrvatske demokratske zajednice, Dragana Čovića, razgovaraće o formiranju vlasti na nivou države i entiteta, više od godinu dana nakon izbora.

Izetbegović je uoči sastankanovinarima rekao da je upoznao stranačke kolege iz Hercegovačko-neretvanskog kantona i Mostara o bitnim pitanjima kada je reč o neformiranju vlasti u BiH", kazao je Izetbegović ističući da je, kada je reč o Savetu ministara BiH, krajnje vreme da se počne poštovati Ustav BiH, zakoni i usvojene strategije koji se odnose na NATO.

PROČITAJTE JOŠ - IZETBEGOVIĆ PROVOCIRA: Bura zbog NATO ili Mladića?!

To, kako je rekao, podrazumeva primenu sporazuma koji je ranije potpisao s predsednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i predsednikom SNSD-a Miloradom Dodikom.

"Ne možemo dopust da entitet državi naredi vojnu neutralnost", poručio je Izetbegović, preneo je sarajevski portal Klix.

Dodao je da SNSD ima svoje zastupnike i delegate u Parlamentarnoj skupštini BiH i da mogu posredstvom njih tražiti povlačanje određenih odluka ili izmene zakona, ali da entitet, kako kaže, neće određivati državi vojnu neutralnost.

PROČITAJTE JOŠ - Mladen Ivanić: Bakir gubi i ovu bitku!

Što se tiče izbora u Mostaru, predsednik SDA rekao je da je odluka Kongresa SDA da se to pitanje i generalno status Mostara mora rešiti kroz federalni zakon.

Ponovio je raniji stav da u rešavanju pitanja izbora članova Predsedništva BiH treba ispoštovati odluke Ustavnog suda BiH, ali i Evropskog suda za ljuska prava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

SS

07.11.2019. 13:57

Nista bez saglasnosti tri naroda i dva entiteta. Prema tome Republika Srpska moze da se ponasa vojno neutralno sto implicira i neutralnost . Prema tome Federalni entitet ne moze da naredi vojnu naklonost BiH prema NATO. NATO će na kraju raspadom platiti cijenu agresije na Srbe.

Prellee

07.11.2019. 14:10

Ovaj priča jedno a drugome bi on naredio. On nikako ne shvata kako BiH funkcioniše. Samo uz dogovor, ako nema dogovora IZMEĐU NARODA, nema ODLUKE. Nema nametanja volje drugome, nema majorizacije, ON NIKAKO DA SHVATI.

Jovan Mitrovic

07.11.2019. 14:27

Isto tako: "Ne možemo dopustiti da entitet državi naredi vojno svrstavanje". Ende.

Djoko

07.11.2019. 14:30

Jedini cilj Bakira Izetbegovića je unitarna islamska država bez kršćana tj. Hrvata i Srba.

nadnacionalni ateista

07.11.2019. 17:30

Od stranaka iz vladajuće garniture u BiH SDA je zadnjih godina postigla najveći napredak po pitanju građanske orijentacije, a najbolja potvrda za to je podatak da je među njenim članovima sve više onih koji su Pravoslavne i Katoličke vjeroispovijesti.

Beli

07.11.2019. 21:33

Mozda je vrijeme za referendum o samostalnosti Republike Srpske,ko ih vise j...,zgadili su mi se ovi "gradzani" kratkih nogavica!