Republika Srpska osniva centar za kontrolu afričke kuge svinja

R. S.

četvrtak, 22. 08. 2019. u 16:55

Република Српска оснива центар за контролу афричке куге свиња

Foto: R. S.

Afrička kuga svinja trenutno nije dijagnostikovana na teritoriji Srpske i BiH, ali iz Vlade RS ističu da je usvajanje ove odluke važno zbog opravdane bojazni u tom smislu
Vlada Republike Srpske usvojila je danas u Banjaluci odluku o formiranju Republičkog kriznog centra za kontrolu afričke kuge svinja, kao tela koje će sprovoditi mere propisane Planom upravljanja kriznom situacijom u slučaju da ova bolest bude dijagnostikovana u Republici.

Afrička kuga svinja trenutno nije dijagnostikovana na teritoriji Srpske i BiH, ali iz Vlade RS ističu da je usvajanje ove odluke važno zbog opravdane bojazni u tom smislu.

Formiranje Republičkog kriznog centra za kontrolu afričke kuge svinja u Srpskoj predstavlja i odgovornost države da zaštiti vlastitu ekonomiju, kao i interes poljoprivrednih proizvođača, jer bi pojava ove kuge nanela ogromne ekonomske gubitke.

- Krizni centar čine predstavnici ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, finansija, pravde i unutrašnjih poslova, Veterinarskog instituta `Dr Vaso Butozan`, republičkih uprava za inspekcijske poslove i civilne zaštite, Veterinarske komore, Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača, Udruženja svinjara i Lovačkog saveza Srpske - saopšteno je danas.

Vlada RS je danas prihvatila informaciju o inicijativi Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci za izgradnju i opremanje namenskog objekta za pružanje zdravstvene zaštite obolelima od malignih bolesti.

- Zadužen je UKC da sačini idejni projekat i plan sa procenom vrednosti ulaganja za izgradnju i opremanje ovog objekta i istu dostavi Vladi na razmatranje - naveli su iz Vlade.

Pročitajte još - I kod nas stigla afrička kuga!


Takođe, na današnjoj sednici je utvrđen i Predlog zakona o likvidacionom postupku kako bi se on učinio efikasnijim, bržim i ekonomičnijim.

Jednu od novina u ovom zakonu u odnosu na važeći, predstavlja propisivanje odredaba koje se odnose na unovčenje imovine u likvidacionom postupku, i to nepokretne i pokretne imovine, kao i imovine bez tereta i sa teretima.

Detaljnije su propisane obaveze i dužnosti likvidacionog upravnika, te odgovornosti za štetu koju prouzrokuje vlasnicima kapitala i povjeriocima u toku likvidacionog postupka, kao i novčane kazne koje se mogu izreći likvidacionom upravniku u slučaju povrede odredaba ovog zakona, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije