I kod nas stigla afrička kuga!

J. Subin J. Matijević

13. 08. 2019. u 15:45

И код нас стигла афричка куга!

Foto AP

Referentna laboratorija u Madridu potvrdila da su uginule svinje bile zaražene opakom bolešću. Ugroženo područje oko Mladenovca u poluprečniku od tri kilometra

AFRIČKA kuga svinja zvanično je potvrđena u Srbiji! Opasnost po ljude ne postoji, ali, ukoliko se ne povede računa, ekonomska šteta, po državu i stočare, može biti ogromna! Naime, svaka zaražena svinja, mora biti eutanazirana, kao i sve koje se nalaze u domaćinstvu ili na farmi. Uz to, životinje koje se nalaze u kontaktnim dvorištima, takođe će biti ubijene. Ministarstvo poljoprivrede donelo je rešenje o proglašenju zaraženog područja oko Mladenovca, u poluprečniku od tri kilometra.

Rezultati iz referentne laboratorije u Madridu potvrdile su prisustvo ove zarazne bolesti, kod uginulih svinja u selima Velika Krsna, Rabrovac i Kusadak. Ubijeno je više od 200 svinja, a pojedina domaćinstva su već dobila od države naknadu za eutanazirane i uginule životinje. Inače, država bi trebalo da isplati svaku ubijenu svinju.


PROČITAJTE JOŠ -Crna Gora i BiH zabranile uvoz svnjskog mesa iz Srbije zbog sumnje na afričku kugu

- Nažalost, posle dve godine koliko smo se borili da afrička kuga svinja ne dođe u Srbiju, sada mogu da potvrdim da mi, na osnovu rezultata laboratorije iz Madrida, imamo potvrđenu afričku kugu svinja na tri tačke u tri sela u okolini Mladenovca - kazao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. - Virus afričke kuge svinja napada isključio svinje i divlje svinje, pa nema opasnosti za ljude. Ljudi mogu da jedu svinjsko meso. Ne postoji vakcina protiv afričke kuge svinja. To je ozbiljan problem pre svega po celu industriju svinjarstva.

Prema rečima Nedimovića, preduzete su sve preventivne mere, kako ne bi došlo do širenja zaraze. Obavljena je eutanazija svinja na mestima gde je potvrđeno prisustvo virusa. Država je nadoknadila štetu, a to će činiti i nadalje.

Srbija, već više od dve godine, odoleva ovoj zaraznoj bolesti svinja, zbog koje su ubijene stotine hiljada životinja u Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj. Mere zaštite su bile na najvišem nivou, a stručnjaci su stalno upozoravali da nije pitanje da li će virus stići do naših obora, već kada će doći.

Meštani Velike Krsne plaše se za svoje životinje

Kako je Nedimović rekao, Naučni institut za veterinarstvo iz Beograda utvrdio žarište u selu Rabrovac, te da su na osnovu toga pre 15 dana, kada se pojavila sumnja, preduzeti svi dalji koraci i preventivne mere. To znači da je zabranjeno držanje svinja na otvorenom, kako ne bi došlo do prenošenja zaraze.

- Ono što se dogodilo u Mladenovcu, jedan je mikro slučaj - otkriva Nedimović. - Pripremljena su jasna uputstva za uzgajivače svinja, lovce i obaveštenja na graničnim prelazima. Svaki slučaj ili sumnju na bolest treba prijaviti veterinaru ili veterinarskom inspektoru. U Srbiji smo 2018. imali oko 2,8 miliona svinja na 52.000 gazdinastava. Veoma je važno da sada one prostore koji imaju najveći broj svinja uspemo da u sigurnosnom smislu sačuvamo od pojave virusa. Tu mislim na prostor Srema, Mačve, Severnobačkog i Zapadnobačkog okruga.

Ministar poljoprivrede Nedimović, ispričao je da se afrička kuga svinja pojavila još pre dve godine u Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj, Poljskoj, Češkoj i čitavoj istočnoj Evropi.

U Velikoj Krsni, mestu gde je među prvima, u dva domaćinstva obavljena eutanazija svinja i prasadi za koje se sumnja da su oboleli od afričke kuge - niko od poljoprivrednika nije bio raspoložen da govori za novine.

Ipak, nisu skrivali da je pre desetak dana bilo vrlo dramatično kada su obavljene prve eutanazije, jer su uzgajivači bili uznemireni ovom odlukom nadležnih. U jednom od tih poljoprivrednih dobara, pre dve nedelje, eutanazirano je devet prasadi, a krmača je nekoliko dana ranije uginula, pa je domaćinstvo ostalo bez ijedne svinje. Naknadu za umorene životinje kako kažu dobili su prošle sedmice. Kod drugog domaćina, eutanazirano je 17 prasadi od dve uginule krmače, ali je u oborima ostalo još svinja koje su, kako tvrdi domaćin, pregledali veterinar i veterinarski inspektori. Dvorište, staje i obori su im potpuno dezinfikovani, ali naknada im još nije stigla. Osim toga, u Velikoj Krsni je, kako saznajemo, obavljen popis svinja i prasadi u svim domaćinstvima koja ih gaje. Očekivao se u utorak i dolazak predstavnika Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, ali je odložen.

DRŽAVA DA KONTROLIŠE

KAKO su nam rekli u "Delta agraru" sve mere su na najvišem niovu.

- Biosigurnosne procedure na našim farmama su uvek, a naročito sada, na najvišem mogućem nivou - kazao nam je direktor stočarstva "Delta agrara" Nenad Vuković. - U državnoj je nadležnosti da sprovodi mere i da kontroliše situaciju u celoj zemlji.

IZVOZ MOGUĆ GDE ZARAZE NEMA

KADA postoji sumnja ili kada je proglašeno zaraženo područje automatski zemlje prestaju da uvoze svinjsko meso. Ta mera je privremenog karaktera, objasnio je u utorak ministar poljoprivrede Nedimović.

- Doneli smo odluku, potpisao sam naredbu da uvodimo princip regionalizacije u Srbiji - istakao je Nedimović. - To znači da samo iz prostora koji je zaražen nema trgovine, svi ostali delovi, gde virus ne postoji, slobodni su za trgovinu. Iz prostora gde je proglašena ASK, meso ne može da ide u izvoz. Posle monitoringa, koji će trajati oko 40 dana, moći ćemo nesmetano da izvozimo i na prostor EU i u druge države, u skladu sa instrukcijama Svetske organizacije za zdravlje životinja. Srbija je do sada izvozila svinjsko meso i prerađevine u vrednosti od 25 miliona evra i uradiće sve da šteta ne bude veća.

Inače, Srbija je zabranila uvoz svinjskog mesa i mesnih prerađevina iz zemalja gde je proglašena afrička kuga svinja.PROČITAJTE JOŠ -Afrička kuga stigla u Srbiju?

MERE VELIKIH FARMI

VELIKE kompanije podigle su stepen bebednosti na najviši nivo. Tako su izdate naredbe, da je promet priplodnih jedinki, koliko je to moguće, svesti na najmanju moguću meru. Održavanje dezo-barijera, za sva vozila i zaposlene. Obavezna dezinfekcija transportnih vozila.

Tu su tuširanje, presvlačenje zaposlenih, pranje i dezinfekcija ruku, zabranjene posete svih onih koji ne rade na farmi, zabrana unošenja hrane svinjskog porekla, anketiranje zaposlenih da li su i sami vlasnici svinja. Postavljanje odgovarajućih zaštitnih mreža na otvore, prozore, kako ne bi ulazili insekti i ptice.

POJAČANA KONTROLA

KOMPANIJA "Karneks" ima izuzetno visoke standarde zaštite svinjskog fonda i podigli smo sve biosigurnosne mere na najviši nivo, rekli su nam povodom izbijanja afričke kuge svinja u Srbiji.

- Na našim farmama nema slučajeva svinja obolelih od kuge i kao kompanija koja ima vertikalno integrisan proces proizvodnje, obezbedili smo visok nivo kontrole celog sistema i maksimalno je pooštrena kontrola ulaza i prilaza farmama - ističu u "Karneksu". - Iste, pooštrene mere biobezbednosti i kontrole primenjujemo i u samoj industriji mesa. Takvim procesom izuzetno visoke zaštite svinjskog fonda činimo sve što je moguće kako bismo sprečili pojavljivanje afričke svinjske kuge na našim farmama kompanije "Karneks".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Miško Avramović

13.08.2019. 16:09

A taman smo se obradovali prodaji svinjetine Kinezima. Pa sad, šta je, tu je, prodavaće svinjetinu Nemci, Holandjani i još neki iz EU, Srbi, Rumuni i Bugari sigurno neće.

Miloje Milojevic

13.08.2019. 16:37

Minista da podnese ostavku i da za kaznu narednih deset godina gaji svinje...

Čitalac iz Nemačke

13.08.2019. 18:17

Znači ništa od svih priča o izvozu svinjetine u Kinu, EU itd. Sumnja da se to sa afričkom kugom moglo dogoditi je postojala -ali se naši političari nisu držali stare srpske izreke "prvo skoči pa onda kaži hop". Rastrubili su se o velikim izvoznim poslovima sa svinjskim mesom! Kod naših političara zaista uvek isto- hvalisanje o izvozu kragujevaških Fijat-automobila u Rusiju, izgradnjama ogromnih fabrika čipova, tenkova, autobusa Mercedes, i ko zna još čega -a posle sledi hladan tuš!

Dule Tošić

13.08.2019. 18:18

nemojte da se sekirate ima Kineza mogu da pojedu celu svetsko proizvodnjom!

рашинац св

13.08.2019. 19:56

стигла, стигла, највероватније авионом, селективно...