ZAGAĐENjE ZEMLjE: Inspektori uzeli uzorke iz „Incela“, ali i iz okolnih dvorišta

D. L.

sreda, 05. 06. 2019. u 12:43

ЗАГАЂЕЊЕ ЗЕМЉЕ: Инспектори узели узорке из „Инцела“, али и из околних дворишта

Incel, foto V.Tripić

Narednih dana inspektori će nastaviti sa uzimanjem uzoraka, tako da se rezultati analiza ne mogu očekivati do kraja iduće sedmice

- Ekološki inspektori su iz poslovne zone "Incela" u Banjaluci do sada uzeli ukupno 39 uzoraka zemljišta koje detaljno analiziraju, među kojima su dva uzorka dvorišta obližnjih kuća zbog sumnje da je i ta zemlja zagađena jer se nalazi nadomak mesta gde su pronađeni ulje piralen i opasni teški metali, rekao je direktor Instituta za zaštitu i ekologiju Republike Srpske Predrag Ilić.

Ilić je dodao da će narednih dana inspektori nastaviti sa uzimanjem uzoraka, tako da se rezultati analiza ne mogu očekivati do kraja iduće sedmice.

- Reč je o uzorcima uzetim sa površinskog sloja zemlje, od 25 centimetara, jer je to sloj sa kojeg se zagađenje širi vetrom i veoma lako može preći na obližnje poljoprivredne površine, rekao je Ilić za današnji "Glas Srpske".

Prema njegovim rečima, inspektori uzimaju uzorke za dubinske analize, do 50 centimetara, i to na lokacijama gđe su već našli zagađujuće materije.

Pročitajte još - Moguća i prognoza zagađenja

On je dodao da je poslovna zona "Incel" staro, davno propalo industrijsko zemljište koje je iza sebe ostavilo velike količine otpadnih ulja i hemikalija. - Inicijator analiza bio je nedavni požar kod nekadašnje Energane, kada su se zapalili otpad i piralensko ulje. Institut je u aprilu uzeo osam uzoraka u `Incelu`. Četiri za poslovnu zonu `Incel`, dva za firmu `Bil kolor metal` i dva za `Lukić-invest` Banjaluka. To je urađeno prema nalogu gradskog ekološkog inspektora, jer se potencijalno sumnjalo da na tim lokacijama postoji veliki izvor zagađenja, rekao je Ilić.

On je istakao da su urađene analize za PCB /piralen/, TPH, olovo, nikl, bakar, kadmijum i živu i u svih toh osam uzoraka su konstatovane velike koncentracije piralena i drugih zagađujućih materija.

Ukoliko budu otkrivene i nove lokacije zagađenog zemljišta, kaže Ilić, kompletni izveštaji biće dostavljeni svim pravnim licima u "Incelu", gradu Banjaluka, kao i nadležnim inspekcijama.

On je poručio da je ovo prilika da se to pitanje reši i sanira zajedničkim snagama jer je reč o opasnim materijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije