Prikazano 25 mostova na Drini

D. G.

23. 05. 2019. u 08:28

U Zvorniku u okviru Dana grada otvorena izložba arhivskih dokumenata Arhiva RS i Istorijskog arhiva iz Užica, pod nazivom "Mostovi na krivoj Drini"

Приказано 25 мостова на Дрини

Najstariji most na drini Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu Depositphotos

U OKVIRU obeležavanja 21. maja - Dana grada Zvornika, u Svetosavskoj galeriji otvorena je zajednička izložba arhivskih dokumenata Arhiva RS i Istorijskog arhiva iz Užica, pod nazivom "Mostovi na krivoj Drini", na kojoj je izloženo 25 mostova na reci Drini.

- Arhiv RS ima razvijenu saradnju sa Srbijom, a ona sa Istorijskim arhivom iz Užica traje 10 godina. Imamo potpisan i Sporazum o saradnji, čiji je jedan od rezultata i ova izložba, a između ostalog saradnja se odvija u izdavanju knjiga, publikacija, monografija, organizovanjem naučnih i drugih skupova - rekao je Bojan Stojnić, direktor Arhiva RS.

Direktor Istorijskog arhiva Užica i autor izložbe Željko Marković je rekao da je najstariji most na drini Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, a najmlađi "Bratoljub" kod Bratunca.

- Na Drini ima 25 mostova, a uzimajući u obzir da smo uspostavili ovaj most saradnje između našeg Arhiva i Arhiva Republike Srpske, može se reći da sada na Drini postoji i 26. most - rekao je Marković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije