ГОДИШЊИЦА СТРАДАЊА 12 БАЊАЛУЧКИХ БЕБА: Питао сам - зашто децу?, одговор је био нису наша

Д. ЛАЛИЋ

22. 05. 2019. у 15:23

ГОДИШЊИЦА СТРАДАЊА 12 БАЊАЛУЧКИХ БЕБА: Питао сам - зашто децу?, одговор је био нису наша

Фото СРНА

Иако године пролазе, родитељи 12 бањалучких беба не могу, нити ће икад моћи да забораве страдање своје деце

Иако године пролазе, родитељи 12 бањалучких беба не могу, нити ће икад моћи да забораве страдање своје деце.

-То им је кажу заувек променило животе и оставило оно најмучније питање зашто баш да страдају тек рођена и невина деца која нису ником ништа скривила?

Академик Михајло Вукас изјавио је да би 12 бањалучких беба данас било живо да на Дрини није заустављен конвој хуманитарне помоћи са лековима и кисеоником, који је 1992. године предводио из Гетеборга до Београда.

-Након овог догађаја питао сам особу која је за то била одговорна: `Зашто децу?`, а одговор је био: `Нису наша`", рекао је Вукас код спомен-обележја "Живот" у центру Бањалуке где је у среду, 22. маја обележено 27 година од трагичне смрти 12 бањалучких беба.

Прочитајте још - ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА СТРАДАЊА БАЊАЛУЧКИХ БЕБА: Злочинци на души носе 12 анђела

Он није желио да открије идентитет особе која му је то рекла.

Вукас, који је пензионисани торакални хирург из Гетеборга, рекао је да је дошао у Бањалуку да од мајки ових беба тражи опроштај након 27 година.

-Нисам стигао да посао завршим и кисеоник допратим до Бањалуке преко Дрине. То је моја грешка и моја рана због које и данас патим. Мајке, молим вас за опроштај, рекао је Вукас који је као хирург радио 46 година.

Одлуком Савета безбедности УН у мају и јуну 1992. године били су забрањени међународни летови, чак и они са боцама кисеоника из Београда за Бањалуку, због чега је преминуло 12 тек рођених беба које су биле у инкубаторима.

Фото СРНА

Војска Републике Српске је, након овог трагичног догађаја, пробила коридор у Посавини и ослободила правац према граници са Србијом, који су до тада блокирале муслиманске и хрватске снаге.

Прва беба умрла је 22. маја 1992. године, након чега је уследила агонија и смрт осталих беба. До 19. јуна 1992. у Бањалуци је умрло 12 беба које су постале симбол кршења људских права и нељудскости међународне заједнице.

Тринаеста беба Слађана Кобас битку за живот изгубила је са 14 година, а четрнаестој беби Марку Медаковићу недостатак кисеоника оставио је последице за цели живот.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)

olgica v.

22.05.2019. 16:10

@Dačo - 12 beba, zar I vas ovo ne podseca na dvanaest Isusovih ucenika; 12 Apostola Nadam se da ce ovaj slucaj biti prezentiran na fakultetima sirom sveta. Nikako nemogu zamisliti zivot roditelja i njihov bol. Na danasnji Dan, Letnjeg Svetog Nikolu. Celi svet treba za ovu kukavicku sramotu da sazna! Roditelji i cela nacija da se kroz svoj bol u isto vreme i ponose zrtvama . Evo teme za buduce kompozitore, pisce, rezisere.....

Miroslav

22.05.2019. 16:29

@Dačo - Šta je genocid. To je pravo pitanje i pouka. A ne da relativizujemo, a nas drugi da optužuju što su nama uz pomoć najvećih svetskih sila radili. Mi se uvek ponašamo "svi smo krivi" , a drugi "Srbi su krivi". Milica Rakić, dvanaest beba, logor za decu u Jasenovcu i mnogi drugi dokazi neka nam budu vodilja.

Рашо

22.05.2019. 15:50

Патње и страдања нашег народа су епска, библијска! То треба увек да имају на уму сви они који у име народа раде и заступају наше интересе било где и било којим начином.

Branko BG

22.05.2019. 16:02

Zašto se stalno govori međunarodna zajednica? Pa i Rusija, Indija i Kina su međunarodna zajednica ali su uvek bile naši prijatelji. Zašto se kriju imena naših neprijatelja i dokle?

Raca Milosavljevic

22.05.2019. 16:05

... trebalo bi Vucic da pozove americkog ambasadora Skota da i on polozi cvece na ovaj grob ...i da mu organizije susret sa majkama tih beba ...

Rajko

22.05.2019. 16:09

Nije hteo da otkrije identitet osobe koja mu je rekla "nisu nasa"!!?? Onda je izjava ovog coveka lazna da bi sebe prikazao kao dobrocinitelja a tamo neko, koga on "nece da identifikuje imenom i prezimenom" je taj zlocinac kome mi ne smemo da znamo identitet!? Cemu sve ovo? Kome je potrebna ovakva jadna izjava? Ovo je ili prikrivanje zlocinca ili manipulacija ljudima, samo je pitanje u ciju korist i za koga.

Aleksandar

22.05.2019. 16:10

Samo da podsete da nam Hrvati i Muslimani a i vecina TE Medjunarodne zajednice nisu prijatelji a jos manje braca !!!

stolek

22.05.2019. 16:19

Sto ne napisete ime te osobe, tog zlotvora. Opet krivim i našu stranu što nije prošvercovala preko drine. Ja bi je popio da sam mogo.

Milos

22.05.2019. 16:30

Svi treba da energicno rade na tome da se distrikt Brcko ukine I vrati pod upravu Republike Srpske,a onaj ko je tada bio na vlasti I ko je to dozvolio treba da odgovara za izdaju.

Немања

22.05.2019. 16:33

Србин памти као кокошка, 6 до 8 часова. Зато тако и пролази кроз историју.