ZNAM da će snaga institucija i ljubav naših građana večno čuvati Republiku Srpsku. Ona ponosno proslavlja svoj 27. rođendan u miru i slobodi. U njoj su satkani naša prošlost i identitet, u njoj živimo svoji na svome. Ona je obaveza za sve nas da ne odustanemo od svojih uverenja. Živeći naše svakodnevne živote ne smemo izgubiti ideju stvaranja RS i žrtve koja je data za nju.

Pročitajte još - PROSLAVA DANA SRPSKE - Višković: Spremni smo da Srpsku vodimo i sa BiH, ali i bez nje; Brnabić: Najpotrebniji su nam stabilnost i mir; Policajci pevali "Odlazimo na Kosovo ravno" (FOTO+VIDEO)

Ovo je ključna poruka koju je poslala predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, tokom proslave 9. januara, Dana RS, u Banjaluci. Ona je na svečanoj akademiji naglasila i da bez Srpske nema ni BiH, i da je obaveza svih u RS jedinstvo, zajedništvo, stvaranje boljih uslova za život.

- Svaki put kad smo bili okupljeni oko interesa RS, kao što smo danas, naša Republika je pobeđivala, bila jaka i sve više voljena. Uvek ćemo slaviti slobodu u kojoj živimo zato što znamo da ona nema cenu - navela je Cvijanovićeva.

Na svečanosti u dvorani "Borik" premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da su svim našim građanima potrebni stabilnost i mir:

- Kada sam razmišljala šta da kažem danas, prvo mi je pala na pamet jedna velika istina koju je rekao političar, Stojan Novaković: Život ne sme da teče kako ga nose vetrovi. A ovde život uvek teče i prelama se preko mnogih vetrova. Živimo u kompleksnim vremenima, kada nam treba mnogo političke mudrosti i hrabrosti, da izbegnemo te vetrove.

Policajci RS na smotri

Predsednica srpske vlade naglasila je da Srbija i Srpska imaju zajednički interes, kao i da će Beograd poštovati Dejtonski sporazum, kako bi "RS uživala slobodu":

- Srbija će poštovati svaku odluku koju konsenzusom donesu sva tri naroda BiH, ali ćemo se uvek najviše brinuti o srpskom narodu, što je i sasvim prirodno.

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je 9. januar sinonim za slobodu srpskog naroda za koju su položeni životi:

- Ta sloboda je izgrađena na ruševinama bivše zemlje. Važno je da se danas okupimo oko 9. januara jer se okupljamo oko slobode i našeg identiteta. Ponosan sam što branim Srpsku na svakom mestu i želim joj sve najbolje.

"Despot", prvi oklopnjak proizveden u Srpskoj

Pročitajte još - „DESPOT“ PONOS REPUBLIKE SRPSKE: Oklopno vozilo najveće iznenađenje defilea u Banjaluci (FOTO/VIDEO)

Pre svečane akademije više hiljada građana prisustvovalo je na Trgu Krajine u Banjaluci centralnoj proslavi povodom Dana RS. Upriličen je svečani defile više od 500 pripadnika MUP i oko 1.000 predstavnika civilnog sektora, kojem su, osim političkog vrha RS i srpske premijerke prisustvovale mnoge zvanice iz Srbije i diplomatskog kora.

U defileu su učestvovali motorizovani ešeloni i promovisano je prvo oklopno vozilo proizvedeno u RS - "despot", kompanije "Tehnički remont Bratunac". Radi se o multifunkcionalnom vozilu vrhunskih performansi, namenjenom za obavljanje policijskih ili vojnih zadataka. "Despot" ima moderan dizajn, a dostiže brzinu od 120 kilometara na čas. Pre defilea u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci patrijarh Irinej služio je svetu liturgiju.

ODLIKOVANjE ZA ANU I BODIROGU

PREDSEDNICA RS je povodom Dana Republike odlikovala 16 pojedinaca, institucija, organizacija i udruženja. Premijerki Srbije Ani Brnabić uručen je Orden RS na lenti za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju odnosa Srpske i Srbije. Orden zastave RS sa zlatnim vencem uručen je ruskom ambasadoru u BiH Petru Ivancovu, postuhmno je odlikovan general-major Slavko Lisica Karađorđevom zvezdom RS prvog reda, te proslavljeni košarkaš Dejan Bodiroga.

VULIN: DOK JE VUČIĆ VLAST, ČUVAĆE RS

REPUBLIKA Srpska nastala je da se jasenovački genocid više nikada ne bi ponovio, a njeno postojanje garantuje da će Srbi živeti na ovim prostorima mirno, slobodno i kako zaslužuju, izjavio je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin:

- Srbija doživljava RS kao svoj spoljnopolitički prioritet. Svaka naša akcija i odluka je uvek vezana za to kako će se ona odnositi na Srpsku. Dok je na čelu Srbije Aleksandar Vučić, RS će biti čuvana i sačuvana.