IAKO nisu još ozvaničeni rezultati opštih izbora u BiH, na oba parlamentarna nivoa, u tri izborne jedinice u RS za Predstavnički dom BiH i devet za NS RS, SDS je doživeo neočekivani debakl. Osim u dobojskoj izbornoj jedinici 5, gde su osim Doboja još i Stanari, Teslić i Petrovo. Doboj, kao najveći od ovih gradova, ostao je jedini njegov “bastion”, jer doskora neprikosnovena Bijeljina to više nije.

U Doboju je za izbor poslanika u PD PS BiH lista SZP osvojila 17.600 glasova, naspram 8.900 glasova za SNSD, a za NS RS 11.000 nasuprot SNSD, koji je imao nešto više od šest hiljada. Dobojlije su veću podršku dali i pojedinačnim kandidatima za najviše funkcije u BiH i RS, pa su kandidati SZP za srpskog člana predsedništva BiH i predsednika RS Mladen Ivanić i Vukota Govedarica dobili više glasova od svojih protivkandidata iz SNSD.

Pročitajte još - PODELA U SDS-u: Jedni za saradnju sa SNSD-om i "patriotskijeg" lidera od Govedarice, drugi predlažu da se ne uzimaju osvojeni mandati

Lista za parlament BiH, na kojoj je nosilac bio još uvek aktuelni gradonačelnik Doboja Obren Petrović, osvojila je više od polovine glasova birača u Doboju. Da li to ili nešto drugo je razlog, ali se Petrović upravo prvi suprotstavio nastojanjima lidera SZP da ospore čistu pobedu kandidata SNSD.

- Njihova pobeda je ubedljiva i ona je realnost. Zato ljudima treba čestitati na uspehu koji su ostvarili i poverenju koje su im birači ukazali - rekao je Petrović dan nakon izbora i šokirao stranačko i celo rukovodstvo SZP.

Petrović je otišao i dalje i najavio, da kao budući poslanik PD PS BiH podržava inicijativu Dodika upućenu svim političkim subjektima za jedinstvo i zajedničko delovanje, jer je, kako je istakao, i sam dobio veliki broj glasova i poverenje birača.

REGULARNOST

PROCENjUJUĆI kakva će biti regularnost izbora, Ozren Petrović je “Novostima” neposredno pred njihovo održavanje izjavio da bi najčistiji bili kada bi ih nadgledali strani posmatrači.