„OPASNIJI” OD DžIHADISTA I VEHABIJA: Ravnogorski pokreti „bezbednosna pretnja“ za BiH

Tanjug

13. 10. 2017. u 11:23

„ОПАСНИЈИ” ОД ЏИХАДИСТА И ВЕХАБИЈА: Равногорски покрети „безбедносна претња“ за БиХ

Ilustracija /foto A.Stanković

Prema podacima iz Informacije o stanju bezbednosti u BiH u 2016. u toj državi, među nosiocima radikalizma izdvojeno je nekoliko "ravnogorskih pokreta, sledbenika ideologije četničkog pokreta iz Drugog svetskog rata"

Prema podacima iz Informacije o stanju bezbednosti u BiH u 2016. u toj državi, pored verskog, kako se tvrdi, je "vidno prisutan" i etnički/nacionalni ekstremizam, a među nosiocima takve vrste radikalizma sa povremnim nasilnim manifestacijama izdvojeno je nekoliko "ravnogorskih pokreta, sledbenika ideologije četničkog pokreta iz Drugog svetskog rata", preneo je sarajevski portal Kliks.

Inače, ova Informacija Ministarstva bezbednosti naći će se pred državnim parlamentarcima 25. oktobra.

Pozivajući se na podatke iz Informacije Ministarstva sigurnosti BiH, ovaj portal navodi da je reč o "ideološki istovetno koncipiranim organizacijama koje su, tvrdi se takođe, sebi za cilj postavile ujedinjenje svih ravnogorskih pokreta, između ostalog, i radi opstrukcija evroatlantskih integracija te države.

PROČITAJTE JOŠ: Crnogorski ravnogorci pravdu traže u Strazburu


"Među nosiocima takve vrste radikalizma s povremenim nasilnim manifestacijama izdiferencirano je nekoliko ravnogorskih pokreta koji su sledbenici ideologije četničkog pokreta iz Drugog svetskog rata. To su ideološki istovetno koncipirane organizacije koje su, pored agresivnog negiranja legitimnosti države BiH i opstrukcija evroatlantskih integracija, postavile sebi za cilj ujedinjenje svih ravnogorskih pokreta", navodi se u informaciji tog ministarstva.

Navodi se i da ravnogorski pokreti imaju negativan uticaj na bezbednosno okruženje u BiH jer su "pojedini njihovi lideri prilikom javnih govora pozivali na nacionalnu i versku netrpeljivost, negiranje BiH, te iznosili naglašeno radikalne stavove".

Poseban bezbednosni izazov za BiH je, navodi se dalje, i povratak državljana te zemlje koji su se na ratištima u Ukrajini i delu Sirije, pod kontrolom snaga Bašara al Asada, borili kao dobrovoljci i plaćenici.


PROČITAJTE JOŠ: U Crnoj Gori priznat Ravnogorski pokret

U Informaciji stoji da je broj odlazaka državljana BiH na ratišta u Siriji i Iraku smanjen krajem 2015. godine, da bi u 2016. godini, kako se tvrdi, bio evidentiran samo jedan odlazak državljanke BiH koja je u Siriju otišla radi sklapanja braka sa dobrovoljcem poreklom iz Srbije.

"U BiH se nalaze osobe koje podržavaju takve odlaske, mada ne poduzimaju konkretne aktivnosti da bi se pridružili bh. dobrovoljcima, što u velikoj meri otkriva važnost fenomena radikalizacije i posledica koje mogu iz toga proizaći. Pored sigurnosnih elemenata koji proističu iz odlaska dobrovoljaca državljana BiH u Siriju i Irak, poseban izazov za BiH predstavlja i povratak navedenih osoba u našu zemlju, te aktivnosti koje sprovode nakon povratka".

Bezbednosne službe BiH, navodi se dalje u Informaciji, ne raspolažu informacijama da povratnici sa sirijsko-iračkog ratišta planiraju izvršenje nezakonitih aktivnosti, ali su oni i dalje značajan sigurnosni izazov za državu.

"S obzirom na to da je većina dobrovoljaca na području Sirije i Iraka bila izložena dodatnoj radikalizaciji te da su stekli vojne veštine u direktnom učešću u borbenim aktivnostima u Siriji i Iraku, nakon čega su se vratili u BiH, ne može se sa sigurnošću isključiti njihovo eventualno nezakonito delovanje. Naime, manji broj povratnika sa sirijskog ratišta su vrlo agresivni sledbenici i promoteri ideologije IDIL-a, što može predstavljati ozbiljniju sigurnosnu prijetnju u narednom periodu", piše u Informaciji.

Ističe se da je delovanje radikalnih selefijskih grupacija nastavljeno i nakon objavljivanja Uputstva Islamske zajednice u BiH da zatvori nelegalne džemate, odnosno paradžemate.

Ministarstvo podseća da je celokupan proces tokom 2016. godine izazvao negativne reakcije među pojedinim liderima i sledbenicima radikalnog selefizma na području BiH.

"Pojedini selefijski paradžemati koji deluju u BiH izdiferencirani su kao žarišta ekstremizma i radikalizma. Istupi čelnika ovih paradžemata tokom 2016. godine, kao i podrška stavovima njihovih članova, povremeno su ozbiljno uticali na mogućnost njihovog radikalnijeg ponašanja pa i izvođenja nasilnih akata", navodi, između ostalog, Ministarstvo sigurnosti BiH, preneo je portal Kliks.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (28)

Svetlana

13.10.2017. 12:01

Што је најтужније овај небулозни закључак је од стране ''Србина'' Мектић Драгана који само напада Додика и институције Републике Српске, Изетбеговића не сме ни да спомене као сви из опозиције.

Милан

13.10.2017. 12:11

Ministru Mekticu ocigledno ne smeta koljac Naser Oric i njegovo oslobadjanje nije pretnja nego se bavi imaginarnim cetnicima kojih nema od 1945. godine.

Sumadinac

13.10.2017. 12:11

Za Muslimane su Vehabije i drugi islamski fundamentalisticki teroristi heroji jer smo mi Srbi i opste svi hriscani za njih nevernici koje se treba unistiti. Tako da za njih su Srbi koji prodaje kikiriki na ulici terorista ako nije njihov musliman. Nazalost je to tako i nece se menjati. Saudi arabija i dubaj finansiraju te vehabije i mudzahedine koji su ratovali protiv nas Srba.

Деки

13.10.2017. 12:24

Слабе су вам те безбедносне службе, неколико пута сам већ боравио у тзв. БиХ.

Павле

13.10.2017. 12:25

Ок. А сада очекујем да чујем које су терористичке акције извели равногорци. Напад на полицијске станице у Бугојну, Зворнику, убиство 2 војника у Сарајеву, бомба у ФИС-у, пуцњава по америчкој амбасади... зар су то дјела равногораца? Ја мислио вехабије...

MA ZNAM JA ZBOG CEGA JE NJIMA RAVNOGORSKI POKRET PRETNJA

13.10.2017. 12:34

Kad bi "RAVNOGORAC" uzviknuo "alahu ekber" onda bi za bosnje oni bili prava raja.

Cetnik

13.10.2017. 12:36

Za muslimane smo svi mi cetnici. Jesmo i time se dicimo. Cetnicki pokret je prvi organizovao otpor protiv fasista i izdajnika i formiran je zbog toga. Saradnja u toku rata sa neprijateljem je prica za sebe! Uzmite Dzihadiste iz Sirije sa kojima USA saraduje i tajno ih obucava i izvestava da bi oborila rezim koji joj nece davat naftu dzaba iako ti isti skidaju glave amerikancima!

Mirno spavaj Fato

13.10.2017. 12:41

Svako se češe tamo gde svrbi. Četnici su streptomicin za Mudžahedine. Pod hitno uvesti kokardu kao zvanično obeležje Srpske Vojske, šubaru i šajkaču kao paradnu kapu i obavezne brade za oficire..

julijana55

13.10.2017. 13:45

@Profa. - A ko kaze da se boje?Cista provokacija da se ne bi pricalo o "ISILOVCIMA".

Милвас

13.10.2017. 13:44

Аko je već tako pa gde je do sada neki od Ravnogorskih pokreta počinio.masakr poput Isil-a. To je sistem ,,Dreka na vukove a lisice meso vuku".

Thor

13.10.2017. 13:49

"izdvojeno je nekoliko "ravnogorskih pokreta, sledbenika ideologije četničkog pokreta iz Drugog svetskog rata"" A šta da radimo sa onih desetak hiljada muslimana koji umesto da odu u ustaše i Handžar diviziju ostaše verni državi Jugoslaviji i JVuO poznatiju kao četnici? Znam, sve bi vi to pobili da možete.

vitez koja

13.10.2017. 13:54

Јесте јесте ено четници се разносе по западној Европи бомбама и одсецају главе људима јавно пред камерама, то нису муслимани нити џихадисти исти они са Озрена 1992. године. Алијини добровољци. Дај уозбиљите се мало!?

Banja Luka

13.10.2017. 14:11

Cetnici su borci protiv radikalnog islamizma i terorizma uvijek bili, njihova borba prepoznata je i u Americi gde Draza Mihajlovic ima dosta spomenika. Treba drzava Srbija i Republika Srpska iz budzeta finansirati njihovu obuku i regrutaciju novih clanova radi bezbjednosti u nasoj otadzbini pred najezdom migranata.

marko

13.10.2017. 14:22

pod hitno smeniti onoga levata tako zvanog srbina Metkica, Izjednjacava IS borce sa cetnicima koji su branili srpski narod od ustasa.

Wooc

13.10.2017. 17:21

kako su cetnici branili srpski narod protiv ustasa u bitci na Neretvi, ako su bili na istoj strani sa njima i Hitlerom? Da nisu delovali iznutra kao Dzejms Bond? cetnici, ustase, nacisti, dzihadisti...sve su to iste zveri u razlicitim dresovima. Ekstremna zelja za nisiljem i ubijanjem bilo koga je za svaku osudu!

Petronije Arbitar

14.10.2017. 10:08

@Wooc - A kako su partizani na Neretvi potpisali sporazum sa Nemcima u kojem piše da nema razloga za neprijateljstva između Narodnooslobodilačke vojske i nemačkog Vermahta, i da NOV (od sada) za jedine svoje protivnike smatra četnike? Kako su Nemci prethodno raspisali istu poternicu i istu nagradu za hvatanje Tita kao i Draže Mihajlovića ako su im četnici bili saveznici? Zašto su pustili partizane preko neretve da za njihov račun pobiju četnike?

Bungi

16.10.2017. 13:51

@Wooc - Izjednačiti ustaše i četnike je teška uvreda za čitav srpski narod ,uvreda za sve žrtve Jasenovca i ostale srpske žrtve u drugom svjetskom ratu.To je teška uvreda za istinu o događajima koji su se desili u tom tragičnom periodu.

Blagoje Jovovic

13.10.2017. 17:31

Nema potrebe da Ravnogorski pokret "agresivno negira legitimnost BiH" kad mudzahedinska vlast to sama radi.Pustajuci na slobodu poturcenog monstruma odgovornog za klanje i ubijanje preko 3500 nevinih civila,vlast u BiH je pokaza da se bukvalno ne razlikuje od Islamske teroristicke drzave u Siriji,gde se isto tako velicaju i slave koljaci zena i dece.

Roko

14.10.2017. 08:27

Cetnicima treba zabraniti bilo kakav rad i pojavljivanje u javnosti jer oni koriste ove slike da bi optuzivali srbe i daju opravdanje za teror prema srbima. Ako je neko nekoga ubio treba ga odmah optuziti i traziti da se procesuira a ne uzimati pravdu u svoje ruke i onda se vise nezna ko koga ubija. Srbi u ovom ratu nisu trebali da intervenisu i da se sukobljavaju sa ekstremistima drugih naroda jer su oni bili na potezu i trazili samostalnost.

Petronije Arbitar

14.10.2017. 10:19

Ništa neobično ni novo. Sadašnja BiH samo nastavlja komunističku praksu po kojoj su četnici bili najveće zlo u ratu a posle rata takozvani "srpski nacionalizam" najveća i bukvalno jedina pretnja "bratstvu i jedinstvu naroda i narodnosti". Srbomržnja koju su posejali eskalirala je početkom 90-ih i razbila Jugoslaviju i dovela do neviđenih zločina prema Srbima, takođe i u BiH, koji su svi redom, od najmlađeg do najstarijeg, smatrani "ćetnicima". U tom fazonu oni i danas traže svoje "ćetnike".

Milan S. Milutinovic

14.10.2017. 22:02

Лик са фотографије је мој отац, Слободан Милутиновић, електричар из Београда. Једина веза са четницима била му је та што је волео сваког маја да оде са другарима на прославу на Равној Гори и костимира се. Ту га је случајно снимио репортер Новости и завршио је на насловној страни, још 2013. године. Био је врло поносан на ту слику. Купио 10 примерака новина и делио по комшилуку. Умро је од рака годину дана касније. Баш му је пре 9 дана била трећа годишњица. Развеселили сте ме, а и њега би сигурно