NOVOSTI SAZNAJU: Bošnjaci ne daju 1. mart!

S. MIŠLjENOVIĆ

24. 01. 2017. u 11:04

Veliki pritisci na Ustavni sud BiH pred odluku o apelaciji iz Srpske. Iza zahteva za ocenu ustavnosti Dana državnosti BiH 45 poslanika

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Бошњаци не дају 1. март!

SUDIJE Ustavnog suda BiH su pod velikim pritiskom jer u februaru donose odluku o ustavnosti 1. marta, kao Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Pritisak na Ustavni sud BiH dolazi iz bošnjačke političke elite koja na sve načine pokušava da spreči ovu pravosudnu instituciju da 1. mart proglasi neustavnim, saznaju "Novosti" iz više izvora.

- Bošnjaci imaju cilj da preko Ustavnog suda BiH još jednom pošalju poruku institucijama RS da nijedna apelacija koja ide u njenu korist neće proći na Ustavnom sudu BiH - kažu izvori "Novosti" bliski sudijama.

Inače, 1. mart se u Federaciji BiH obeležava kao Dan državnosti BiH, dok u Srpskoj to nije praznik.

Darko Banjac, poslanik DNS u NSRS i jedan od potpisnika, očekuje da sud usvoji apelaciju:

- Ako to ne uradi znači da je ova institucija još jedan politički organ koji služi Bošnjacima za ostvarivanje njihovih političkih ciljeva. Znamo da je odluka oko 9. januara doneta preglasavanjem i da ako sada bude preglasavanja srpskih članova, to će biti dokaz da Ustavni sud ne funkcioniše kako bi trebalo.

On dodaje da troje stranih sudija predstavljaju ključ u radu suda, ali na štetu srpskog naroda, jer do sada nisu videli da podržavaju apelacije iz Srpske.

UBISTVO SRPSKOG SVATA TOG 1. marta 1992. venčanje Milana Gardovića i Dijane Tambur u Sarajevu zauvek će biti upisano crnim slovima u istoriju BiH. Nakon venčanja u hramu Preobraženja Gospodnjeg kolona srpskih svatova na čelu sa mladoženjinim ocem, starim svatom Nikolom Gardovićem uputila se u Dom Svete Tekle u dvorištu Stare crkve na Baščaršiji. Dok su svatovi ulazili u dvorište crkve, pored njih se zaustavio "golf" u kome su bila četiri kriminalca, među kojima i Ramiz Delalić Ćelo. Nasrnuli su na Nikolu Gardovića. Delalić je pokušao da mu oduzme barjak sa srpskom trobojkom, izvadio je pištolj i pucao na Nikolu Gardovića, koji je preminuo nekoliko sati kasnije.

- Nije bilo realno da Ustavni sud BiH ukine 9. januar, ali je preglasavanjem takva odluka doneta. U dosadašnjem radu oni su doneli mnogo odluka mimo Dejtonskog sporazuma - kaže Banjac.

Dr Nenad Stevandić, potpredsednik Narodne skupštine RS, kaže za "Novosti" da po radu Ustavnog suda BiH, Republici Srpskoj se šalju poruke - ili šerijat ili nestanak.

- Sve institucije BiH, poput Ustavnog suda BiH, okrenule su se protiv Srpske. Ustavni sud BiH je postao ekskluzivni izvođač interesa bošnjačke elite - ističe Stevandić, i dodaje da RS ne može očekivati nikakvu poštenu odluku Ustavnog suda BiH jer ovom institucijom vlada SDA.

On kaže da je država BiH "usmerena protiv RS i da sve radi da je unište".

Inače, poslanici vladajuće koalicije NSRS uputili su apelaciju sredinom oktobra prošle godine Ustavnom sudu BiH radi ocene ustavnosti 1. marta, kao Dana nezavisnosti BiH. Za apelaciju je prikupljeno 45 potpisa.

VIŠKOVIĆ: USVOJEN BEZ PODRŠKE SRBA

ŠEF Kluba poslanika SNSD u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković kaže da 1. mart ne odražava volju svih naroda koji su konstitutivni po Ustavu BiH.

- Taj datum donet je bez predstavnika srpskog naroda. Prvi mart isključivo je vezan za Bošnjake i Hrvate, a time se srpski narod stavlja u podređen položaj. Ustavni sud BiH mora da štiti prava svih u BiH, pa i Srba. Prvi mart se slavi samo u jednom delu BiH - istakao je Višković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

BOLJE BI ODGOVARAO 1. APRIL

24.01.2017. 15:57

ZA SVE NE OZBILJNE DRZAVE, a ima ih u regionu na pretek. Prepirete se oko praznika, odnosno kad ce ko da slavi dan drzavnosti. UREDITE PRVO DRZAVE pa onda odredjujte praznike. NAROD VAM GLADUJE!