Čajniče: NATO bomba mora da nestane!

R. MILOVIĆ

05. 05. 2015. u 18:21

Posle teksta u "Novostima" o 310 obolelih od karcinoma, u Čajniču zazvonio "crveni alarm". Odbornici SO predložili hitno uklanjanje jednog od pet projektila iz 1995.

Чајниче: НАТО бомба мора да нестане!

ČAJNIČE - Odbornici lokalnog parlamenta u Čajniču doneli su jednoglasan zaključak o preduzimanju hitnih radnji za uklanjanje NATO neeksplodirane bombe, koja se od 1995. godine nalazi samo 150 metara iznad Nurine pećine, okružene kućama, iz koje se vodom snabdeva veći deo stanovnika ovog mesta.

Oni su poslednjeg aprilskog dana iz "Novosti" saznali da je u Čajniču čak 310 obolelih od karcinoma, što je alarmantno zato što je time gotovo svaki sedmi stanovnik ove varošice, smeštene na 820 metara nadmorske visine, zahvaćen ovim malignim oboljenjem. Dodatnu težinu priči iz "Novosti" dalo je i pismo kojim se odbornicima obratila sugrađanka Milena Tanasković, kafe kuvarice u opštinskoj administraciji, koja se već tri godine leči od karcinoma dojke.

- Hvala "Novostima" koje su korektno prenele moje reči o sve prisutnijem povećanju broja obolelih od karcinoma u Čajniču. Sve do unazad nekoliko godina smo bili "vazdušna banja" i mnogi veruju da smo još, a ja sam bio u obavezi da dam informaciju o sve prisutnijem malignom oboljenju - rekao je dr Dragan Skoko, direktor Doma zdravlja.

Za sve odbornike je to bio "crveni alarm". Odlučili su da se odmah dopisi pošalju u nadležna ministarstva zdravlja i odbrane, ali i 14. put Republičkoj civilnoj zaštiti, koja je sve ovo vreme ignorisala zahteve ovdašnjeg odeljenja Civilne zaštite o potrebi merenja radioaktivnosti u Čajniču.

U Čajniču nešto definitivno nije zdravo, a sumnja se da tajnu krije neeksplodirana bomba oblika puščanog metka, duga više od dva metra, vlasništvo NATO avijacije, koja je 1995. godine sa pet bombi srušila civilnu Radio-relejnu stanicu Stažica, iznad Čajniča, važan strateški objekat u bivšoj Jugoslaviji. Ta peta, neeksplodirana bomba otkotrljala se niz padine Čajniča i zaustavila iznad gradskog naselja. Pristup ovoj bombi je i sada moguć, a pre nekoliko godina su je balvanima ogradili vojnici SFOR.

VODA ISPRAVNA

Okružena vitim jelama, koje bukvalno vise nad gradom, uz napajanje vodom za piće sa tri izvorišta Vrelo (Nurina pećina), Braha i Katanska vrela ova varošica, čistim vazduhom i dobrom vodom ponosila se vekovima. I ime je dobila od arapske reči "čaj-nič", što u prevodu znači - "dobra voda" .

- Dosadašnje analize vode, koji radi Zavod za zdravstvenu zaštitu u Foči, nisu pokazale neispravnost vode za piće - kaže za naš list Lazar Stavnjak, direktor komunalnog preduzeća "Vrelo".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

miki

05.05.2015. 19:15

gospodo iz vojske znate da primate plate a neznate da zastitite ovo nas resto naroda od njihovog poreza zivite dokle srbijo tako dali neko vodi racuna nemoze jednu bobmu da ukloni

Панда

05.05.2015. 19:36

Позвати лепо оне који су је бацили да је лепо однесу и да се неправе луди!

Kraljevic Marko

05.05.2015. 19:44

Tim istim zlotvorima je ova vlada IPAP-om dozvolila da nam setkaju zemljom,dokle doseže nase izdajstvo i sramota vladajuce strukture ?!

Nmanja

05.05.2015. 20:56

Ne trebaju nam baterijeke lampe, oči nam svelte u mraku od radijacije. Iz Srbije svi beže! Pa, čak I Šiptari i Kinezi! NATO privatna vojska Vatikana je bacila na nas radioaktivne bombe 1999god., tako da I još ne rođeno srpsko dete kad se rodi oboli od kancera . Spas nam je u novoj Seobi Srba, jer je teritorija Srbije opasna za život za navek! Mi moramo izabrati novog Arsenija Čarnojevića I da nas povede u Seobu Srba. Predlažem da sa Rusima izvršimo kompenzaciju ove teritorije.