Očekuje nas PAKLENO LETO: Nisu problem dani, muke će doneti TROPSKE NOĆI

NovostiOnline

22. 05. 2020. u 21:41

Очекује нас ПАКЛЕНО ЛЕТО: Нису проблем дани, муке ће донети ТРОПСКЕ НОЋИ

Ilustracija

Leto će, nesumnjivo biti toplo, ali to ne mora da znači da Srbiju očekuju posebno visoke, tropske temperature
Očekuje nas izuzetno vruće i suvo leto za region Balkana, a evo šta na to kaže meteorolog Đorđe Đurić.

- Pre svega, važno je da se istakne da su najpouzdanije prognoze one za period za narednih 10 do 15 dana, tako da se na te dugoročne sezonske prognoze ne možemo u potpunosti osloniti - ističe Đorđe Đurić.

Leto će, kaže on, nesumnjivo biti toplo, ali to ne mora da znači da Srbiju očekuju posebno visoke, tropske temperature.

- Temperature rastu iz godine u godinu, sve češće se susrećemo sa temperaturama i po 40 stepeni. U vreme naših baka i deka, takva temperatura desila bi se možda dva ili tri puta u toku leta, sada su mnogo češće, ali često imamo i nalete osveženja i pljuskova. Od 2000. godine temperature su u stalnom porastu, ali bitno je da naglasimo da za izuzetno toplo leto nije potrebno da imamo tropske temperature – dovoljno je samo da su konstantno oko 32,33 stepena i dobijamo izuzetno toplo leto u proseku - kaže Đorđe Đurić, zaključujući da postoji mogućnost da će leto biti toplije od proseka za naše uslove, ali i da će biti talasa osveženja.

Ono što će mnoge mučiti, međutim, su tropske noći, koje su poslednjih godina u urbanim sredinama veliki problem.

- To je tipično za velike gradove, poput Beograda, kada su temperature noću oko i iznad 25 stepeni. To je problem mikroklime - zbog mnogo betona a malo drveća, temperatura je osetno viša nego u okolini grada i očekivano je da će i ove godine biti tako, budući da su noći iz godine u godinu sve toplije - poručuje Đorđe Đurić, a prenosi Blic.rs.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)