Širom planete igraju Ministry of broadcast, a napravili su je - Novosađani: Igrica predstavili u Tokiju, već je osvojila desetak nagrada

B. CARANOVIĆ

05. 03. 2020. u 13:00

Широм планете играју Ministry of broadcast, а направили су је - Новосађани: Игрица представили у Токију, већ је освојила десетак награда

Foto Privatna arhiva

Sanja i Dušan Čežeksu multidisciplinarni dizajneri, ili "hibridi" kako ih zovu, i u svetu su najtraženija profesija

VIDEO-igru, koju odnedavno igraju klinci širom planete "Ministry of broadcast" - osmislili su Novosađani Sanja i Dušan Čežek u saradnji saTwin Petes studiom iz Brna! Ovaj mladi bračni par uspeo je da se probije u svetskoj industriji video-igara! Pre gotovo deceniju otisnuli su se prvo u Beč, zatim Bratislavu, pa Prag, gde su kroz svoj kreativni studio "Fuš end Daš" razvili video-igre, koje osvajaju internacionalne nagrade!

Krajem prošle godine Sanja i Dušan su se kao jedini Srbi predstavili i na najvećoj svetskoj konferenciji u Tokiju, a nedavno je u celom svetu objavljena njihova igra za "Nintendo Svič", "Plejstejšn 4", "Pi-si" i "Mek". Njihova dela prikazuju se na festivalima igara širom sveta i obilaze najveće svetske galerije. Igra koju su kompletno osmislili, nacrtali, napisali, čiji su na neki način scenaristi i reditelji, ali i kreatori samih likova "Ministry of broadcast" već je jedna od omiljenih.

- Jedinstveno za naš rad je umetnički pristup izradi igara - kažu Sanja i Dušan. - Multidisciplinarni dizajneri, ili "hibridi" kako nas zovu, u svetu su najtraženija profesija. Kompjuteri i internet su nam otvorili svet u kojem možemo da izrazimo svu kreativnost.

Oboje su diplomirali na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a kako kažu igrice su im obojile veliki deo detinjstva, uticale na formiranje humora i kreativnosti. Sanja je prve igre počela da radi kao frilenser pre sedam godina, uporedo radeći u reklamnoj agenciji. Iako je više od 10 godina proveo u ovoj oblasti i osvojio sve nagrade, Dušan je izuzetno veliki ljubitelj igara.

- On je odrastao uz sve igračke konzole, a ja sam večeri provodila igrajući se sa svojom ekipom "Kol of djuti", "Hart of darknes" - priča Sanja. - Veliki sam obožavatelj dobre naracije, scenarija i ilustracije, te se najviše pronalazim u raznim avanturama. Danas kreiramo kompletne vizuelne i narativne forme igre. Pravljenju igre pristupamo kao snimanju filma. Za početak se uverimo da imamo dobru priču na osnovu koje posle sve gradimo.

Dušan i Sanja Čežek


Jedna od njihovih najvećih želja je da naprave školu za obrazovanje mladih kadrova za gejming sektor, koji prema njihovom mišljenju polako preuzima dominaciju u kreativnim industrijama.


Gejmerska konferencija u Tokiju


TOKIJSKI ŠOU

TOKIO gejm šou na kom su učestvovali Dušan i Sanja, najveća je svetska gejming konferencija, koju samo u jednom danu poseti više od 100.000 ljudi. Naš par je dobio poziv organizatora da predstave igru, a kako kažu, ponosni su što su pokazali da naša zemlja može da bude rasadnik mladih i talentovanih koji se bave ovom najbrže rastućom granom industrije.


PROČITAJTE JOŠ - Video-igre više štete devojčicama


OLAKŠICE

GEJMING industrija je vrlo razvijena na našem području, ali manjkaju investicije, finansijske olakšice mladima koji žele da pristupe gejmingu, a nemaju iskustva s tim - kaže Dušan. - Dobra vest je da se na Akademiji umetnosti u Novom Sadu otvorio smer za dizajn video-igara. Ako mladi požele da uđu u ovu industriju, neophodno je da samo znaju da žele da uđu, a prethodno iskustvo u kojoj god oblasti ono bilo, može uvek mnogo da im pomogne.


U SRBIJI RAZVIJENO 70 IGARA

JEDAN od najrelevantnijih i najuticajnijih nedeljnika namenjen poslovnim ljudima, "Ekonomist", pohvalio je prošle nedelje razvoj i uspeh tehnoloških (IT) kompanija u Srbiji. Posebno je istakao izvoz proizvoda iz ovog sektora, a izdvajaju blokčejn i industriju video-igara. Samo prošle godine u Srbiji je razvijeno više od 70 video-igara, a njihovom proizvodnjom bavi se oko 1.500 stručnjaka, uglavnom mladih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije