MARS možda izgleda suvo i prašnjavo spolja, ali ima iznenađujuće živahan „unutrašnji život“. Prema poslednjim otkrićima misije „InSight“, američke svemirske agencije NASA-e, koja je pre 15 meseci poslala sondu “Lander InSight“ na crvenu planetu, otkriveno je mnogo seizmičkih aktivnosti, neočekivano snažno lokalno magnetsko polje i oko 10.000 vrtloga vetra koji su prešli preko površine Marsa.

Otkriće objavljeno u časopisima Nature Geoscience i Nature Communications pomoći će naučnicima da otkriju tajne unutrašnjosti Marsa i razumeju zašto izgleda toliko drukčije od Zemlje.

- Ono što nam ovi rezultati stvarno pokazuju je da je Mars danas aktivna planeta - kaže Brus Banerdt, glavni vođa misije čije je sedište u Kaliforniji.

InSight“ se nalazi u 30-ak metara širokom krateru na vulkanskoj visoravni na kojoj su stvari na površini planeta starosti od 3,7 milijarda do samo 2,5 miliona godina. Oko 2.500 kilometara dalje nalazi se vulkansko područje prepuno dokaza o rekama lave i znakova da je voda nekad tekla površinom.

- Sve što je bilo aktivno u zadnjih nekoliko miliona godina može biti aktivno i danas, posebno u dubini - kaže Banerdt.

PROČITAJTE JOŠ - NASA na Mars šalje rover da istraži krater Jezero

Lander“ ima seizmometar koji meri potrese u gornjim slojevima Marsa i opremljen je senzorima za temperaturu, vetar i magnetski pritisak. Uređaj je zabeležio 174 potresa do 30. septembra. Ne znači da su ti zemljotresi iste jačine kao na Zemlji, jer su se dogodili na većoj dubini od onih koji se uobičajeno događaju na Zemlji.

- Ali, ako stojite na pravom mestu mogli biste da ih osetite - kaže zamenica voditelja misije Suzan Smrekar.

Tehtonske aktivnosti na Marsu izazvane su deformiranjem i pucanjem gornjih slojeva planeta što je rezultat hlađenja i skupljanja unutrašnjosti planeta.

Veliki potresi na Marsu ređi su nego što su naučnici očekivali i nije bilo onih snažnijih.

Na Marsu smo u istoj situaciji u kojoj su početkom 1900-ih bili geofizičari na Zemlji, kaže Banerdt i dodaje da naučnici imaju trenutno mnogo više podataka nego zaključaka.

Smrekar kaže kako još nema direktnih dokaza da postoji magma u dubinama Marsa.


Autor: 24sata