PENZIONER Miroljub Grujić (69) iz Sivca, presudom Prekršajnog suda u Somboru, Odeljenja u Kuli, obavezan je da plati novčanu kaznu u iznosu od 10.000 dinara, jer je, kako se navodi u presudi, "nepristojnim i drskim ponašanjem narušavao javni red i mir". On je to učinio 26. jula prošle godine zaključao Privredni sud u Somboru. Na ulazna vrata, stavio je lanac i katanac, i ostavio pisane poruke: "Dosta ćutanja" i "Ovde nije mesto lopovima i prevarantima, ja zatvorih Vlada nek odluči, s poštovanjem".

Kažnjeni Sivčanin je obavezan da u roku od 15 dana plati navedenu sumu kao i naknadu za sudske troškove u iznosu od 1.500 dinara. Grujić, međutim, najavljuje da će se žaliti Apelacionom sudu i obavestiti ga da, kako kaže, Privredni sud donosi nezakonite presude.

- Novaca nemam, i ne mogu da platim - kategoričan je Grujić. - Ako treba, spreman sam i da odem u zatvor da odslužim kaznu. Revoltiran sam jer se moj slučaj u tom sudu vodi već 26 godina zbog nesavesnog rada sudija i tužilaca. Na papiru imam milione, a nemam od čega da živim. U kući nemam ni vode ni struje. Lanac i katanac na vrata suda sam stavio da bi neko čuo moj glas, ali se to, nažalost, nije desilo. Moje vapaje za pravdom niko neće ili ne želi da čuje.

Pročitajte još - MUKE PENZIONERA IZ SIVCA: Zaključao sud, pa se sad "seli" kod sudije

Posle nesvakidašnjeg čina na zgradi u Ulici venac vojvode Živojina Mišića broj 23, Grujić je otišao u somborsku policiju i lično ih obavestio da je u šest sati, kada su, i inače, vrata Privrednog suda zaključana i nema zaposlenih i stranaka, stavio lanac i katanac.

Predočavajući četvrtvekovnu istoriju sudskog spora, Grujić kaže da je sve počelo još 1991. godine kada je u sudu u Kuli poveo radni spor protiv firme "Kramer", gde je tada radio. Smatrao je da su mu protivzakonito dali otkaz, jer je navodno zloupotrebio bolovanje.

- Taj spor je okončan tako što sam 2006. sudskom odlukom vraćen na posao - priča ovaj penzioner iz Sivca. - Samo su me delimično obeštetili dajući mi poslovni prostor u Sivcu, a ostali su mi dužni još 1.700.000 dinara.

Miroljub Grujić Foto: Privatna arhiva

Godinu dana kasnije firma je, prema Grujićevim rečima, otišla u stečaj, a on je, kako tvrdi, od stečajnog upravnika tražio da iz stečajne mase izostavi poslovni prostor u Sivcu dodeljen njemu. Upućen je na parnicu, što je i učinio.

- Taj postupak je završen 2012. godine u Privrednom sudu u Somboru, tako što je poništen ugovor kojim mi je dodeljen lokal u Sivcu - nastavlja Grujić. - Žalio sam se višim instancama, i po njihovom nalogu, suđenje je ponovljeno, ali je odluka opet bila ista. Da zlo bude veće, postupak koji je trajao 13 godina vodio se za parcelu broj 1677, a ja sam tražio da se iz stečajne mase izuzme parcela broj 1676. Takva situacija me navela da iz revolta zaključam sudsku zgradu!

PONOVLjENI PREKRŠAJ

PRILIKOM odlučivanja o kazni, kako je navedeno u obrazloženju presude u koju su "Novosti" imale uvid, kao otežavajuća okolnost cenjeno je to što je okrivljeni već prekršajno kažnjavan za istovetni prekršaj. Grujić je, naime, pre četiri godine u Sivcu, iznerviran, jer danima nije mogao da podigne penziju na šalteru, lancem i katancem zaključao radnike u seoskoj pošti.